Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Activada la fase d'alerta del NEUCAT pel risc de nevades al Pirineu

Activada la fase d'alerta del NEUCAT pel risc de nevades al Pirineu

La cota de neu baixarà fins als 800 metres, tot i que al vessant nord serà de 600 Les comarques afectades són la Val d'Aran, l'Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà, a més de l'Alt Urgell, la Cerdanya, el Pallars Jussà i el Ripollès
Nevades - Dibuix cotxe
29/01/2010 13:45

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha activat aquest matí de divendres la fase d’alerta del Pla especial d’emergències per nevades (NEUCAT) arran de l’avís del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) per risc de neu a les comarques pirinenques.

Segons el SMC, a partir d’avui a les 19.00 hores, és probable (hi ha entre el 30% i el 70% de probabilitat) que s’acumulin gruixos de neu superiors als 5 centímetres a cotes superiors a 700 metres a la Val d’Aran; i és possible (amb una probabilitat d'entre el 10% i el 30%) que aquestes nevades afectin les comarques de l’Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà.

Per al període de la una de la matinada a les 07.00 hores de dissabte, la previsió de nevades passa a Molt probable (amb més del 70% de probabilitat) a la Val d’Aran; passa a probable a l’Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà; i a possible a l’Alt Urgell, Cerdanya, Pallars Jussà i Ripollès.

Finalment, entre les 07.00 hores i les 13.00 hores de dissabte, el risc torna a ser probable a la Vall d’Aran; i possible a l’Alt Urgell, Alta Ribagorça, Cerdanya, Pallars Jussà, Pallars Sobirà i Ripollès.

Aquest divendres al vespre, la cota de neu baixarà fins als 800 metres al Pirineu, tot i que al vessant nord es reduirà fins als 600 metres. De cara a la matinada de dissabte 30 de gener, la cota ja baixarà fins els 500 metres a tota la serralada i és probable que s’acumulin més de 10 centímetres per sobre dels 900 metres, principalment al vessant nord del Pirineu.

Davant d’aquesta situació de risc de nevades generalitzat a Catalunya, la DGPC de la Generalitat ha avisat a tots els municipis afectats perquè prenguin les mesures preventives oportunes (activin els Plans d’emergència municipals si en disposen), bàsicament referides a les condicions de les vies de comunicació, a l’alerta als serveis municipals que calgui i a les mesures generals de prevenció en aquestes situacions.

Consell per nevades als ciutadans

La Direcció General de protecció Civil de la Generalitat recomana a la ciutadania que s'informe i faci seguiment de les condicions meteorològiques a través dels mitjans de comunicació. Alhora, proposa que s'extremin les precaucions en cas d’haver d’agafar el cotxe i, abans d'iniciar qualsevol trajecte, informar-se de les rutes a seguir, i de l’estat de la xarxa viària a través del telèfon d’informació ciutadana, 012, la web del Servei Català de Trànsit: www.gencat.cat/transit; el portal de la mobilitat: www.mobilitat.net; o el web www.gencat.cat/hivern/nevades/cat/, en què també es pot consultar les prediccions meteorològiques i els consells a la població sobre riscos d’aiguats i nevades: www.gencat.cat/interior/emergencies/plans/riscos/index.htm.

En cas de trobar neu i gel a la calçada, cal extremar les mesures de seguretat en la conducció. S'ha de reduir la velocitat i evitar frenar bruscament, a més de seguir les marques deixades pels altres vehicles, per tal d’evitar lliscades. També és molt important augmentar la distància de seguretat, ja que es necessita més espai per aturar totalment el cotxe un cop es frena. No s'ha d'avançar a la resta de vehicles.

D’altra banda, per tal de fer front a eventuals condicions meteorològiques adverses, és convenient disposar de cadenes, llanterna, manta de viatge i aigua al vehicle; comprovar l’estat dels frens, els pneumàtics i els llums del vehicle; i portar el dipòsit de benzina ple i reposar el líquid anticongelant. A més, davant la formació de plaques de gel a la via pública, no només els conductors sinó també els vianants cal que extremin les precaucions.

Mostrar formulari de contacte