Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Activada l'alerta per onada de calor a l'Alt Pirineu i a tot Catalunya

Activada l'alerta per onada de calor a l'Alt Pirineu i a tot Catalunya

L'augment de temperatures va acompanyat d'un major risc d'incendis. A les comarques interiors es pot superar els 40ºC aquest dijous i divendres. De moment, aquest dimarts a la Seu ja s'ha marcat 34º; i a Oliana, 37º

25/06/2019 19:15

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat ja ha activat en fase d'alerta el pla Procicat, per l'inici d'una onada de calor que afectarà els propers dies Catalunya i especialment les comarques més interiors, entre elles l'Alt Urgell i la resta de l'Alt Pirineu.

L'avís s'ha posat en marxa atès que el Servei Meteorològic de Catalunya preveu que aquesta calor vagi augmentant al llarg de la setmana. Ha començat per les comarques de Ponent i aquest dimecres s'estendrà a la Catalunya Central. Dijous i divendres arribarà al seu punt àlgid, amb temperatures que fins i tot podran superar els 40ºC. A més a més, les mínimes seran en general per damunt dels 20 graus, cosa que dóna lloc al que es coneix tècnicament com a nits tropicals.

En espera de l'arribada de les temperatures més altes de l'any, de moment ja s'ha registrat una màxima de 34 graus aquest dimarts a la Seu d'Urgell, on la mínima no ha baixat dels 14º. A Oliana han arribat als 37º; a Organyà, 36º; a Alinyà, 31,5º; a Puigcerdà, 32,5; a Tremp, 36,5º; i a Vielha, 33,5º.

Protecció Civil ha demanat als Ajuntaments que prevegin llocs frescos o sales amb aire condicionat en cas que sigui necessari el seu ús, i tinguin especial vigilància dels majors de 75 anys i de persones sense suport familiar o sense recursos; amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat; que hagin de fer activitat a l'aire lliure (incloses les activitats laborals) i amb malalties cròniques.

Aquest augment de la calor també arriba acompanyat d'un augment del risc d'incendis forestals. La setmana passada en comarques com l'Alt Urgell era baix, però aquest dimarts ja és moderat i s'espera que pugui ser elevat de cara a les properes hores, segons preveuen els Agents Rurals.

Per això, els cossos policials i d'emergències demanen a la població que s'avisi immediatament al telèfon 112 si s'observa qualsevol columna de fum, alhora que es demana col·laboració per denunciar i detectar possibles infractors que aquests dies cometin accions terminantment prohibides aquests dies, com ara fer foc prop de zones forestals o bé llençar burilles de cigarreta des del cotxe.

Quan som davant una onada de calor?

Perquè hi hagi onada de calor, les previsions meteorològiques han d’indicar que es poden assolir temperatures considerades extremes per un determinat lloc en una determinada època de l’any. El llindar establert pel Servei Meteorològic de Catalunya es correspon amb la superació de la temperatura màxima diària de cada municipi establerta pel percentil 98, que vol dir que només el 2% de dies dels mesos d’estiu, la temperatura màxima ha estat superior a aquest valor previst.

Per tant, a cada municipi serà un llindar diferent. Per exemple, a la Seu d’Urgell aquest llindar és de 36,6 graus. A Valls (Alt Camp) se situa en 36,3 graus; a Colera (Alt Empordà) en 35,9;  a Igualada (Anoia) en 38 graus; a Cervelló (Baix Llobregat), en 36,8 graus, i a Lleida (Segrià), en 38,1 graus. Quan aquests valors es preveu que se superin durant 3 dies seguits, som davant un episodi d’onada de calor.

Protecció Civil posa èmfasi en els consells d’autoprotecció de la ciutadania:

 • Cal hidratar-se molt sovint. Beveu força aigua i eviteu beure alcohol i fer àpats copiosos.
 • Eviteu sortir al carrer en les hores de màxima insolació i, per tant, tasques com anar a comprar, realitzeu-les preferentment en les primeres hores del matí o per la tarda quan el sol ja declina.
 • Convé que les persones que treballin a l’aire lliure duguin el cap cobert amb una gorra i beguin més aigua de l’habitual.
 • Igualment és molt recomanable que si sortiu a fer esport com córrer o anar en bicicleta, ho feu en les hores de menys calor, a primera hora del matí o al vespre.
 • Persones amb malalties cròniques, mainada i gent gran són els qui més pateixen els efectes de la calor severa. Cal que s’hidratin sovint. Cal tenir en compte que els infants i les persones grans no tenen sensació de set encara que s’estiguin deshidratant.
 • Si no disposeu de ventilador o aire condicionat a casa, una bona solució és passar al menys un parell d’hores en un indret com un centre comercial o un equipament públic com una biblioteca on hi hagi aire condicionat.
 • Es recomana especialment visitar un cop al dia, en la mesura del possible, a  familiars o persones grans que viuen soles per assegurar-se que s’hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades.
 • Si teniu mascota, penseu en el seu benestar i traieu-la a passejar en les hores més fresques, feu que durant el dia tingui força aigua a l’abast i que estigui a l’ombra.

Podeu seguir més consells a xarxes socials (@emergenciescat a twitter amb l’etiqueta #onadadecalor).

 • Previsions de temperatura màxima per aquest dijous (SMC)
  Previsions de temperatura màxima per aquest dijous (SMC)
 • Risc d'incendis aquest dimarts, 25 de juny (Agents Rurals)
  Risc d'incendis aquest dimarts, 25 de juny (Agents Rurals)

Mostrar formulari de contacte