Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La pluja deixa registres de més de 100 l/m2 en observatoris del Pirineu

La pluja deixa registres de més de 100 l/m2 en observatoris del Pirineu

El MeteoCat preveu que el front que ha arribat aquest dissabte continuarà almenys fins dimarts, amb neu en cotes altes. En alguns punts la precipitació pot ser intensa

27/04/2024 14:50

Protecció Civil manté activada la fase d'alerta del Pla especial d'emergències per inundacions de Catalunya (Inuncat) per un avís d'acumulació de pluja, amb superació del llindar dels 100 litres d'aigua per metre quadrat al nord-oest de Catalunya.

L'Alt Pirineu i Aran, a més del nord de la regió de Lleida, és la zona on s'esperen les principals acumulacions, que també poden ser significatives a la Cerdanya, el Berguedà i el Ripollès. Per aquest dissabte el Servei Meteorològic de Catalunya ha previst que hi pot haver episodis de pluja intensa, de fins a 20 l/m2 en mitja hora, i que ocasionalment poden anar acompanyats de calamarsa o pedra a partir del migdia a tota la meitat oest del país.

A partir d'aquest diumenge a la matinada, el fenomen ja es desplaça cap a la franja litoral central i al sud, mentre que al matí arribarà a la Catalunya Central i les comarques de Girona.

Ja han caigut més de 100 l/m2 a Espot

El MeteoCat ja ha informat que les darreres 24 hores -fins aquest dissabte a les 2 de la tarda- ja s'havien acumulat l04 l/m2 al cap de l’estació d’Espot, la xifra més alta de tot Catalunya, seguida del pic de Salòria (79 l/m2). A més a més, en aquests indrets -a més de 2.500 metres d’altitud- la precipitació ha estat en forma de neu.

Dels observatoris del Pirineu també cal esmentar fins ara Talarn (50 l/m2), Boí (45 l/m2), Núria (38), Vielha (35), Tremp (33), la Pobla de Segur (29,5), Ulldeter (29), Prat d'Aguiló (28,5), Tavascan (26,5), Tuixent (25), Tírvia (23,5) i Planoles i Sort, amb 23 en cada cas. Fora del Pirineu destaca la dada de Raimat, al Segrià (39,6).

Protecció Civil recomana a la ciutadania "molta precaució en la mobilitat" per les zones que es puguin veure afectades per aquest episodi de precipitacions, i també en les activitats a l'aire lliure. Posen l'accent a no aparcar vehicles en rieres o punts subterranis inundables i no creuar mai rius o rieres si baixen amb aigua, sobretot a les zones on s'esperen intensitats i acumulacions més importants.

 

  • La plaça de les Monges de la Seu d'Urgell aquesta tarda, després de les darreres pluges
    La plaça de les Monges de la Seu d'Urgell aquesta tarda, després de les darreres pluges
  • Precipitació acumulada entre divendres al matí i dissabte al matí, especialment concentrada al Pirineu (Mapa: SMC)
    Precipitació acumulada entre divendres al matí i dissabte al matí, especialment concentrada al Pirineu (Mapa: SMC)

Mostrar formulari de contacte