Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Alt risc d'incendi a 27 comarques catalanes, entre les quals hi ha l'Alt Urgell i el Pallars Jussà

Alt risc d'incendi a 27 comarques catalanes, entre les quals hi ha l'Alt Urgell i el Pallars Jussà

Actualment hi ha focs actius al municipi de La Vansa i a Coll de Nargó, tot i que de poca superfície. Els Bombers treballen per evitar que el foc de Castellar de la Ribera (Solsonès) afecti la Ribera Salada. L'Ajuntament de la Seu fa una crida a la prudència "per la situació extrema" a causa de l'onada de calor.
Mapa del risc d'incendi a Catalunya (Imatge: Agents Rurals)
16/06/2022 14:50

El Cos d’Agents Rurals ha activat aquest dijous el nivell 2 del Pla Alfa a 27 comarques de Catalunya per l’elevat risc d’incendi forestal, a causa de les altes temperatures i les baixes humitats. Entre aquestes comarques hi ha l'Alt Urgell i el Pallars Jussà. Aquest és el procediment operatiu establert per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d'incendis, que es graduen en una escala de quatre nivells operatius, del 0 al 3.

La situació a Catalunya és crítica. Aquest dimecres van caure uns 14.000 llamps al país a causa d'un front de tempesta seca, cosa que va causar diversos focs. A l'Alt Urgell hi va haver incendis a Gavarra i Ogern. Actualment hi ha diversos focus al municipi de La Vansa i Fórnols, al paratge Ossera, actius però de baixa intensitat, i a Coll de Nargó, a la zona de l'Obaga Roja, en fase de control.

Els Bombers de la Generalitat es mostren especialment preocupats per l'incendi forestal del Solsonès, iniciat a Castellar de la Ribera aquest dimecres a la tarda, perquè aquest dijous al matí ja ha cremat prop de 400 hectàrees. És el que té més potencial de superfície per calcinar i això el pot convertir en un molt gran incendi forestal. El foc és fronterer amb l'Alt Urgell, amb el risc que traspassi a la Ribera Salada. El centre avançat de coordinació dels serveis d'emergències es podria traslladar a Ogern.

Pel que fa als altres dos grans incendis, el de Corbera d'Ebre, amb unes 400 hectàrees de perímetre, podria tenir-se delimitat aquest dijous al vespre, mentre que el d'Artesa de Segre (Noguera), amb unes 1.300 hectàrees afectades, té un potencial de creixement fins a les 5.000 hectàrees, molt per sota de les 20.000 previstes aquest dimecres, després que s'hagi pogut estabilitzar el flanc dret.

Actualment hi ha uns 400 bombers en total treballant en els tres incendis, amb 19 mitjans aeris i 120 vehicles, agents rurals i uns 200 efectius de la Unitat Militar d'Emergències als focs de la Noguera i el Solsonès. Aquest dimecres a la tarda es va activar el nivell de mobilització M2 dels Bombers, que permet fer anar a treballar tots els bombers necessaris encara que estiguin de descans. No és el nivell més extrem de mobilització, però permet tenir suficients efectius als tres grans incendis i també als parcs de bombers per tenir coberts els serveis ordinaris. De fet, els Bombers de la Generalitat ja han demanat ajuda als Bombers d'Andorra, per cobrir el Parc de la Seu d'Urgell, als d'Aragó, per ajudar en petits incendis a Ponent i l'Ebre, i als de Barcelona per cobrir serveis a l'àrea metropolitana.

Prudència

L'alcalde de la Seu d'Urgell, Francesc Viaplana, ha recordat que "estem en una situació extrema, amb incendis forestals simultanis descontrolats" i ha alertat del fet que "no ens podem permetre ni un foc més, per tal de concentrar els serveis d'emergències en els incendis actius". En aquest sentit, ha instat a "la màxima responsabilitat per part de tothom" per evitar nous focus. "Ni un foc, ni un petard, ni una barbacoa, ni una burilla", ha asseverat.

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha agraït la feina als cossos d'emergències, les ADF i la pagesia, i ha demanat molta prudència a la ciutadania sobretot aquest dijous i divendres, quan es preveuen temperatures "extremes" tant de dia com de nit.

Restriccions

La Generalitat recorda que a menys de 500 metres dels terrenys forestals és prohibit encendre foc sigui quina sigui la seva finalitat. No està permès fer focs d'esbarjo, fer foc per a activitats relacionades amb l'apicultura, llençar objectes encesos, especialment burilles, abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser causa de l'inici d'un foc, llençar coets, globus, focs d'artifici o altres artefactes que continguin foc, la utilització de bufadors, radials o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.

Mostrar formulari de contacte