Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Activat el Pla Alfa 3 de risc extrem d'incendis a Bassella, Coll de Nargó i Peramola

Activat el Pla Alfa 3 de risc extrem d'incendis a Bassella, Coll de Nargó i Peramola

Al Pallars Jussà també hi ha sis municipis amb restriccions. La Generalitat ha tancat els accessos a la Serra del Montsec i a la Baronia de Rialb. Nou incendi a Nuncarga, a Peramola, que ja s'ha estabilitzat. Els Bombers fan una ruta de llamps per detectar possibles focs
Activat el Pla Alfa 3
17/06/2022 12:30

La Generalitat ha activat aquest dijous el Pla Alfa 3 per l'alt risc d'incendi forestal. A l'Alt Urgell estan afectats pel nivell màxim d'alerta els municipis de Bassella, Coll de Nargó i Peramola. Pel que fa al Pallars Jussà, s'extremen les precaucions per evitar focs a Abella de la Conca, Castell de Mur, Gavet de la Conca, Isona i Conca Dellà, Llimiana i Sant Esteve de la Sarga.

D'altra banda, la Generalitat ha tancat els accessos a la Serra del Montsec i a la Baronia de Rialb. L'objectiu principal és disminuir el risc d'atrapament de persones dins del bosc en cas d'incendi, tot i que es permet el pas als veïns que hi tenen casa pròpia o de turisme rural.

La Generalitat recorda que a menys de 500 metres dels terrenys forestals és prohibit encendre foc sigui quina sigui la seva finalitat. No està permès fer fogueres d'esbarjo, fer foc per a activitats relacionades amb l'apicultura, llençar objectes encesos, especialment burilles, abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser causa de l'inici d'un incendi, llençar coets, globus, focs d'artifici o altres artefactes que continguin foc, així com la utilització de bufadors, radials o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals. Es recomana al sector agrícola i per extensió a qualsevol activitat professional en entorns naturals que s'eviti treballar en les hores centrals del dia, quan fa més calor i la humitat és més baixa.

Incendis a Ogern i Nuncarga

Pel que fa als incendis, a la zona del Solsonès ja s’ha donat per estabilitzat l’incendi de Castellar de la Ribera evoluciona favorablement. Es manté un dispositiu d’una vintena de dotacions terrestres a l’espera també dels relleus i de la incorporació dels mitjans aeris. Pel que fa a Lladurs, és un incendi que preocupa especialment l’operatiu per les condicions i el potencial i és la prioritat de l’operatiu dels Bombers de la Generalitat. Durant la nit s’hi ha treballat amb una vintena de dotacions amb línies d’aigua i la utilització de foc tècnic.

Els Bombers han donat per estabilitzats també els incendis de Corbera d'Ebre i Sallent i continuen treballant a Artesa de Segre. D'altra banda, s'ha detectat aquest divendres un nou foc a Nuncarga.

Nombrosos incendis provocats per llamps

Ahir dijous es van detectar diversos incendis de llamp, concretament a Cabó, Coll de Nargó, Llessui, Tuixent, Aulàs i la Valldan. S’està monitoritzant i fent seguiment d’aquests focs, on s’ha pogut arribar a alguns i s’hi ha treballat amb eines manuals. Està previst fer amb l’helicòpter una ruta de llamps per tal de prioritzar treballs i comprovar si n’ha sortit algun de nou.

Bombers de la Generalitat té desplegat un dispositiu d’uns 400 efectius, 120 vehicles i 21 mitjans aeris que s’aniran incorporant de manera gradual. A més, també hi ha mobilitzats efectius dels Agents Rurals, dels Mossos d’Esquadra, tècnics de Protecció Civil, efectius de les ADF, tècnics del Departament d’Acció Climàtica, Creu Roja, Guàrdia Civil, pagesos, policies locals i voluntaris.

Protecció Civil manté l’Emergència 2 del Pla INFOCAT

Protecció Civil de la Generalitat manté l’Emergència 2 del Pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT pels diferents incendis forestals simultanis, que hi ha a Catalunya. Aquest divendres s'aconsella extremar les precaucions perquè ens trobem en el pic de l’onada de calor i el risc d’inici de nous incendis és molt alt per les altes temperatures i unes humitats molt baixes que no es recuperen tampoc durant la nit. En aquest sentit, Protecció Civil també manté activada l’Alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per Onada de calor.

Des de Protecció Civil es recorda a la ciutadania que és molt important vigilar en les activitats a l’aire lliure, tant pel que fa a evitar les afectacions derivades de la calor com pel que fa a evitar qualsevol acció que pugui provocar un nou incendi forestal.

Mostrar formulari de contacte