Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Activitats a la Seu d'Urgell i al Pont de Bar pel 40è aniversari dels aiguats de 1982

Activitats a la Seu d'Urgell i al Pont de Bar pel 40è aniversari dels aiguats de 1982

Aquest divendres s'estrenarà l'exposició commemorativa, a l'Espai Ermengol. El 26 de novembre hi haurà una visita guiada per explicar les causes de la desaparició del Pont de Bar vell
Commemoració a l'Alt Urgell del 40è aniversari dels aiguats de 1982
03/11/2022 18:05

L’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat, juntament amb el Consell Comarcal de l’Alt Urgell i l’Arxiu Comarcal, organitzen dues activitats per commemorar el 40è aniversari dels darrers aiguats que van patir la Seu d'Urgell i la comarca. Aquell fenomen meteorològic extrem, que s'ha produït de manera periòdica al rius Segre i Valira al llarg de la història, va tenir lloc entre el 7 i 8 de novembre de 1982, arran de la pluja que va caure aquella nit i que va culminar amb el desbordament dels dos rius.

La primera activitat és l’exposició ‘Alt Urgell 1982: els aiguats en la memòria col·lectiva’, que es podrà veure al tercer pis de l’Espai Ermengol. La inauguració és aquest divendres dia 4, a les 8 del vespre, amb una visita guiada a càrrec de l’historiador Carles Gascón

Aquesta mostra és un recull d’imatges de la riuada i documents d’altres inundacions anteriors, com ara les dels anys 1453, 1617 i 1853, que són les més greus que apareixen documentades pel que fa a l'Alt Urgell. Així, s’hi podran veure actes municipals, plànols de canalitzacions, comptes d’obres del pont i algunes fotografies de començament del segle XX, extretes del Fons Maravilla.

L'activitat inclou la recuperació d'un vídeo documental, enregistrat l’any 2002 i amb una durada de 15 minuts, que recull el testimoni de persones que van viure de prop els aiguats i les seves conseqüències. A més a més, s’hi inclouen imatges de cinema i vídeo, cedides pels seus autors, que són tant professionals com aficionats. De fet, aquesta mostra ja l'havia creat el Consell Comarcal l’any 2002, per commemorar el 20è aniversari, i ara es torna a posar a l’abast de tothom que estigui interessat a visitar-la. Es podrà veure fins l’1 de desembre.

Visita guiada al Pont de Bar 

La segona activitat per commemorar els 40 anys dels aiguats és la visita guiada 'Les causes de la desaparició del Pont de Bar' que tindrà lloc dissabte 26 de novembre, a les 4 de la tarda, en aquesta població del Baridà, a càrrec del geòleg Albert de Gràcia. Els danys de la riuada en aquest nucli, que fins llavors estava a tocar del riu Segre, van ser tan greus que van motivar, amb l'ajut de la Generalitat, la construcció d'un nou poble, l'actual, que està situat uns metres més avall però més allunyat del curs fluvial.

Ambdues activitats són gratuïtes i no hi cal inscripció prèvia. Per obtenir-ne més informació, es pot enviar un correu a: info@espaiermengol.cat.

Mostrar formulari de contacte