Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Adequació de la llera del riu Joéu, a la Val d'Aran

Adequació de la llera del riu Joéu, a la Val d'Aran

Els treballs, duts a terme en el marc d'un acord entre la CHE i l’ACA, han consistit en la recuperació del traçat fluvial natural mitjançant la redistribució de sediments, la protecció dels marges i la neteja de l'espai

Adequació de la llera del riu Joéu (Foto: Departament de Territori i Sostenibilitat)
Adequació de la llera del riu Joéu (Foto: Departament de Territori i Sostenibilitat)
20/11/2015 11:51

Un tram d'uns 500 metres del riu Joéu, dins el terme municipal d'Es Bórdes (Val d'Aran) ha estat adequat recentment, en el marc d'un acord per millorar l'estat de diverses lleres fluvials entre la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), organisme autònom adscrit al Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), empresa pública del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

L'actuació duta a terme al riu Joéu ha suposat una inversió superior als 60.000 euros i ha consistit en la neteja de la llera mitjançant el desbrossament selectiu de vegetació, eliminant les espècies invasores, la retirada de vegetació morta i en mal estat, i la correcció morfològica del riu redistribuint els materials dipositats. També s'ha dut a terme la construcció d'escullera en els marges afectats quedant pendent la revegetació de la zona mitjançant estacatge amb salze (salix purpurea) per estabilitzar els talussos de la llera.

Concretament s'ha treballat en 325 metres aigües avall i 170 metres aigües amunt del Pònt deth Còc, així com en diferents trams del riu per protegir el Camin dera Artiga de Lin. Un cop finalitzada aquesta actuació es garanteix el lliure flux de l'aigua en el tram i minimitzar d'aquesta manera possibles afectacions en cas d'avingudes.

Un centenar d'actuacions abans que acabi l'any

L'acord signat a finals de l'any passat per la CHE i l'ACA preveu l'execució d'unes 100 actuacions abans que acabi l'any, amb un pressupost total de 1,5 milions d'euros. Cal tenir en compte que ja en 2014 es van dur a terme actuacions amb un pressupost de 1,3 milions d'euros.

Les accions es decideixen de manera conjunta entre els tècnics de la CHE i l'ACA i es financen amb els recursos del cànon del transvasament a Tarragona recaptat durant el tercer i quart trimestre del 2013.

Mostrar formulari de contacte