Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Agricultura fa el seguiment de set casos de tuberculosi bovina detectats en ramats del Pirineu

Agricultura fa el seguiment de set casos de tuberculosi bovina detectats en ramats del Pirineu

Com a mesura preventiva s'està fent el control de totes les explotacions que hagin pogut tenir relació amb els animals afectats, localitzats en granges de l'Alt Urgell, el Pallars Sobirà i el Pallars Sobirà. També s'està prenent mostres de la fauna salvatge
Un ramat de vaques en una finca del Pallars Sobirà (Foto: ACN)
30/05/2018 16:55

El Departament d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya ha posat en marxa les mesures previstes en el Programa d'erradicació de la tuberculosi bovina a causa dels set casos confirmats d'aquesta malaltia en ramats de l'Alt Urgell, el Pallars Sobirà i el Pallars Jussà. La intervenció es duu a terme arran del focus infecciós que va afectar diverses explotacions d'aquestes comarques l'any 2017. De moment, s'està controlant les granges de bovins que hagin pogut tenir relació amb les explotacions afectades i s'està prenent mostres de la fauna salvatge de les Reserves Nacionals de Caça i Àrees Privades de Caça (senglars, cérvols, daines, cabirols i muflons) que en són properes.

El Departament d'Agricultura ja té el resultat de 166 proves a animals salvatges, dels quals només 4 senglars han presentat lesions compatibles amb la tuberculosi bovina, tot i que falta ratificar-ho per cultiu. Quan es disposi de més dades, es valorarà si cal tancar alguna zona o alguna pastura. A l'espera dels resultats definitius, la subdirecció general d’Activitats cinegètiques ja ha posat en marxa un pla pilot preventiu per a la gestió de la fauna que consisteix en augmentar el nombre de batudes.

Tècnics de la Generalitat també han mantingut reunions periòdiques amb els ramaders dels municipis afectats de les tres comarques pirinenques i han dut a terme jornades per reforçar les mesures de bioseguretat, malgrat que en ramats extensius es fa molt difícil evitar el contacte entre els bovins i la fauna salvatge. Les mesures recomanades són que els ramaders protegeixin els abeuradors i blocs de sal perquè la resta de fauna, principalment senglars, no hi accedeixin.

Reducció de la malaltia

Malgrat aquests casos puntuals de tuberculosi bovina, gràcies a la feina conjunta dels Serveis Veterinaris Oficials (SVO), les Agrupacions de Defensa Sanitària (ADS) i els ramaders, des de la Generalitat s'ha assenyalat que el nivell de prevalença d'aquesta malaltia en ramats es va reduir a Catalunya fins al 0,16% el 2017. Tanmateix, l'administració catalana indica que s'ha de continuar treballant per disminuir al màxim aquest percentatge, actuant sobre tots els factors que puguin ser la font de contagi.

La tuberculosi és una malaltia crònica que afecta principalment el bestiar boví, però també un gran nombre d'animals domèstics i salvatges. Actualment, el control de la infecció es fa en bovins d'explotacions de boví de llet i de carn, a l'empara del Programa oficial d'erradicació de la tuberculosi bovina, mitjançant el control dels ramats (''sanejament'') i la vigilància en el marc del Programa de Vigilància en Fauna Salvatge en porcs senglars, bòvids salvatges (isard, mufló i cabra salvatge), cèrvids (cabirol, daina i cérvol) i teixons, amb la col·laboració de les societats de caçadors de la zona.

Ajuts per als ramaders

El Departament d'Agricultura va recuperar l’any 2013 la línia d'ajuts adreçada als ramaders per tal de promoure els programes sanitaris de detecció i erradicació de la malaltia. Aquests ajuts són anuals i compten amb una partida pressupostària de 400.000 euros per compensar els costos derivats de la realització de la prova diagnòstica.

Mostrar formulari de contacte