Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Agricultura posa en marxa accions per millorar la coexistència entre voltors comuns i bestiar domèstic

Agricultura posa en marxa accions per millorar la coexistència entre voltors comuns i bestiar domèstic

Inclou actuacions puntuals de foragitament, concentració de les aus en zones menys conflictives i potenciar les assegurances Les comarques amb major presència dels rapinyaires són l'Alt Urgell, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, la Noguera i la Terra Alta

Voltors - Presentació Pla d'acció
Voltors - Presentació Pla d'acció
05/05/2015 10:57

El Departament d'Agricultura posarà en marxa de forma immediata un Pla d'Acció per a la millora de la gestió del voltor comú a Catalunya, amb l'objectiu de regularitzar les interaccions entre aquesta espècie i el bestiar domèstic. Les mesures previstes s'han consensuat amb els ramaders, segons ha informat el director general de Medi Natural i Biodiversitat, Antoni Trasobares.

Entres les accions s'inclouen operatius puntuals per foragitar exemplars de voltor comú en pastures o explotacions amb constatació de queixes dels ramaders  i la millora de la gestió de les aportacions de menjar als canyets i punts d'alimentació suplementària autoritzats, reduint quantitats, evitant l'aportació de cadàvers sencers, i repartint i amagant per tota la superfície del canyet els subproductes, amb l'objectiu de no afavorir els voltors comuns.

El Pla també preveu captures o caceres selectives de cabres, senglars i cérvols durant aquest mes de maig a la zona del Pirineu i Pre-Pirineu per tal de deixar els cadàvers i atreure els voltors, desviant la seva atenció de les explotacions de bestiar. Així mateix, es planteja possibilitar que per damunt dels 1.400 metres es puguin deixar cadàvers de boví d'explotacions extensives i pastures de muntanya, a més de promoure i potenciar l'assegurança addicional per als possibles danys a la ramaderia.

Entre les mesures s'inclouen també actuacions de divulgació i de formació encarades als ramaders sobre el comportament dels voltors, o donar continuïtat amb tasques de seguiment, monitorització, captura i marcatge dels voltors comuns per avaluar la dinàmica de la població. Finalment, des d'Agricultura es vol potenciar que els ramaders avisin els Agents Rurals quan detectin la presència de més de cinc exemplars de voltor durant el període de major risc d'atacs -coincidint amb l'època de parts- o quan tinguin constància d'algun possible atac. En aquest cas es vol potenciar que veterinaris puguin determinar amb exactitud les causes de la mort de l'animal.

Agricultura remarca que els voltors no són depredadors

El director general de Medi Natural i Biodiversitat ha remarcat que, malgrat les nombroses denúncies d'atacs per part de ramaders, el voltor comú no té un comportament depredador i no ataca sistemàticament qualsevol animal, sinó que acostuma a menjar-se els cadàvers del bestiar domèstic i salvatge en el moment del part, normalment en casos complicats o problemàtics. Antoni Trasobares ha explicat que dels 223 casos de possibles atacs sobre el bestiar denunciats a Agricultura entre 2011 i 2014 s'han determinat com a positius només 12, motiu pel qual s'ha indemnitzat el ramader. Aquests casos han estat atacs en el moment del part i sempre que aquest ha tingut problemes associats.

Segons assenyala el departament, s'ha pogut constatar que el major nombre de denúncies es donen entre març i juny, coincidint amb el període de parts. Trasobares també ha remarcat un descens de les denúncies des del 2010, passant de les 78 denúncies el 2011 a les 36 del 2014.

Més de 1.110 parelles de voltor comú

Les comarques amb presència històrica de voltors, amb poblacions importants com ara l'Alta Ribagorça o el Pallars Jussà, i amb molta ramaderia també extensiva, han reclamat només 60 casos dels més de 400. "Per tant, si fos cert que habitualment els voltors ataquen bestiar i fos un comportament habitual de l'espècie, el major nombre d'atacs seria precisament on hi hagués una població més abundant", segons Trasobares.

Actualment es calcula la presència a Catalunya d'entre 940 i 1.116 parelles de voltor comú i unes 129 colònies, respecte les 51 parelles i 8 colònies que hi havia el 1979. Cal tenir en compte que l'increment de l'espècie va lligada amb d'implementació el 1989 de la directriu comunitària per a la protecció del voltor. Les comarques amb major presència són el Pallars Jussà, l'Alt Urgell, la Noguera, la Terra Alta i el Pallars Sobirà.

Mostrar formulari de contacte