Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Agricultura presenta un pla de xoc per a la pagesia

Agricultura presenta un pla de xoc per a la pagesia

El departament preveu 270 milions per a préstecs i l'opció del cessament anticipat d'activitat sense relleu Unió de Pagesos rep bé la partida però creu que és insuficient i arriba tard

Vaques frisones de l'Alt Urgell
Vaques frisones de l'Alt Urgell
31/03/2010 10:26

El Departament d'Agricultura i Acció Rural (DAR) de la Generalitat ha anunciat un pla de xoc per ajudar la pagesia a superar la difícil situació actual. La conselleria preveu un total de 590 milions d'euros, dels quals pràcticament la meitat, 270 milions, es destinaran a crèdits, bàsicament per superar els problemes econòmics de moltes explotacions per la crisi de preus.

El pla contempla la concessió de crèdits amb una amortització de cinc anys, a través de l'Institut Català de Crèdit Agrari. D'altra banda, s'avança el pagament únic entre 60 i 120 dies. Per a activitats de manteniment del paisatge i conservació de races autòctones, que implica especialment la ramaderia del Pirineu, es preveu una partida de 18 milions per a indemnitzacions.

Una altra novetat és que es facilitarà la jubilació anticipada dels pagesos que vulguin cessar l'activitat i no disposin del relleu familiar. El conseller d'Agricultura, Joaquim Llena, preveu que s'acullin a la mesura uns 350 professionals, per als quals es reserva 1.158.000 euros.

Unió de Pagesos ha valorat bé la nova partida econòmica, però creu que "és insuficient i arriba tard". En declaracions a COM Ràdio, el portaveu nacional del sindicat, Joan Caball, ha recordat que ja fa temps que demanaven un pla de xoc i que en aquest període moltes explotacions ja s'han quedat al límit del tancament.

L'anunci arriba després que, aquest mes passat, els pagesos es van manifestar a Barcelona per denunciar la crisi de preus i la concentració del mercat en tres grans distribuïdores: Carrefour, Mercadona i Eroski. El sindicat agrari lamenta la gran diferència entre allò que cobren pels seus productes i el preu que en paguen els consumidors.

Mostrar formulari de contacte