Agricultura reconeix la Cooperativa Cadí com la primera Organització de productors de llet a Catalunya
L'empresa forma part de la DOP mantega Alt Urgell-Cerdanya i la DOP Formatge Alt Urgell-Cerdanya La potenciació d'aquest tipus d'organitzacions és una de les mesures que proposa la Comissió Europea per fer front a la crisi que viu el sector lleter
La Societat Cooperativa Catalana Limitada Cadí ha estat reconeguda per la Direcció General d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries com la primera Organització de productors de llet (OPL) de boví. L'empresa forma pat de la Denominació d'Origen Protegida (DOP) mantega Alt Urgell-Cerdanya i la DOP Formatge Alt Urgell-Cerdanya, distincions de la Unió Europea a productes de qualitat.
El volum de producció de llet de vaca amb denominació de qualitat és de 66.628 tones. Cadí agrupa 106 productors de Catalunya, majoritàriament de l'Alt Urgell i la Cerdanya.
Aquest reconeixement, sol.licitat per la cooperativa urgellenca, arriba després que, davant la difícil situació del sector lleter, l'any 2009 la Comissió Europea (CE) emetés un informe i unes conclusions on es recollia una sèrie de consells, entre els quals destacava el fet de potenciar el paper de les organitzacions de productors en el sector i afavorir la posició negociadora dels ramaders, atès el desequilibri existent en la cadena de valor del sector i la desaparició de la taxa làctia, que van donar lloc a diferents normes a nivell comunitari i estatal que es coneixen com a 'paquet làctic'.
Nova legislació
Els eixos de la nova legislació passen pel foment de la creació d'Organitzacions de productors de llet (OPL) i l'obligatorietat de realitzar contractes per escrit en la compra de llet crua. Amb el primer es pretén crear estructures per a un sector fortament atomitzat, i facilitar un major poder de negociació enfront a una demanda més concentrada. És per això que s'autoritza les OPL per poder negociar de manera col·lectiva els termes dels contractes, en les condicions establertes. Igualment, són finalitats de les OPL garantir que la producció es planifiqui i s'ajusti a la demanda, sobretot en el referent a la qualitat i quantitat, i optimitzar els costos de producció i estabilitzar els preus de la producció.
L'obligatorietat de realitzar contractes per escrit en les transaccions realitzades de llet crua, i l'establiment dels requisits mínims dels mateixos és assegurar uns preus per a la llet en les condicions acordades, i que sigui un element clau de cohesió i estabilització sectorial.
La direcció general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries és la unitat del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural encarregada de l'aplicació de la normativa en matèria d'OPL i contractes agroalimentaris. Així, d'acord amb aquesta competència, la direcció general ha aprovat a Catalunya com a Organització de productors de llet a Cadí SCCL, que així ho havia sol·licitat.