Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Agricultura vol impusar el conreu del nap de Cerdanya per evitar-ne la desaparició

Agricultura vol impusar el conreu del nap de Cerdanya per evitar-ne la desaparició

Tot i ser un producte molt vinculat a la comarca, actualment només abasta una superfície de menys de tres hectàrees, repartides en municipis diferents. Ger organitza diumenge la 28a Mostra de Cuina amb Naps

Jornada sobre el conreu del nap de Cerdanya, als afores de Puigcerdà (Foto: ACN)
Jornada sobre el conreu del nap de Cerdanya, als afores de Puigcerdà (Foto: ACN)
14/11/2018 17:35

El Departament d'Agricultura vol impulsar el conreu del nap de Cerdanya. Tot i que històricament aquest producte ha estat un dels emblemes de la cuina cerdana, actualment la superfície on es cultiva només és de menys de 3 hectàrees, que a més a més estan repartides en gairebé una desena d'explotacions diferents. Tenint en compte el seu valor gastronòmic, la recuperació d'aquest conreu pot servir per equilibrar la situació actual del seu mercat, on de fet hi ha més demanda que oferta. De tot plegat se n'ha parlat aquest dimecres en una jornada tècnica celebrada a l'Ajuntament de Ger, municipi que aquest diumenge organitza la 28a edició de la Mostra de Cuina amb Naps.

Les dades de l'Oficina Comarcal cerdana del Departament d'Agricultura situen el cultiu del nap "al llindar" de la seva desaparició", segons ha explicat a l'ACN la cap d'àrea agrícola, Núria Fontanet. Ara mateix, a la solana de Cerdanya hi ha 7 explotacions, entre Puigcerdà i Prullans, i l'extensió de cadascuna és equiparable a la d'un modest conreu d'hort. La majoria dels cultius els estan mantenint dones.

Tenint en compte la situació per la que passa el conreu del nap, que contrasta amb el valor afegit que té avui dia aquest producte dins l'àmbit de la gastronomia, Fontanet creu que el seu cultiu pot suposar una nova oportunitat per al sector, tenint en compte que l'oferta actual no permet cobrir tota la demanda i, per tant, pot ser una activitat rentable. Dins d'aquest objectiu, el reconegut nap de Talltendre s'ha integrat recentment al catàleg de la Generalitat que difon i protegeix diverses varietats locals com aquesta. La responsable del projecte Esporus, Xènia Torras, ha explicat que en termes agronòmics s'adapta molt bé a les característiques d'aquest territori. Pel que fa a les seves propietats culinàries, en destaca el seu gust.

El tècnic de la cooperativa Hortec, Jordi Fumadó, hi ha afegit que, tot i que és complicat tirar endavant una explotació basada exclusivament en el conreu de naps, aquest producte pot tenir sortida en combinació amb d'altres, cosa que permetria diversificar l'activitat i fomentar la rotació de cultius.

L'eix central de la Mostra de Cuina Popular amb Naps és l'organització d'un dinar popular en què els participants poden degustar plats amb naps elaborats per cuineres del poble. La jornada també inclou activitats d'animació a la tarda.

Mostrar formulari de contacte