Aigüestortes commemora els 125 anys de la visita de Jacint Verdaguer
S'ha programat dues de les ascencions que el poeta va fer a l'actual parc nacional. Les excursions s'acompanyaran amb la lectura de poemes
Aquest estiu es compleixen 125 anys de l’estada de Jacint Verdaguer (Folgueroles, 1845-Vallvidrera, 1902) a les muntanyes que ara formen el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Entre els anys 1879 i 1883, Verdaguer, un dels escriptors catalans més importants i representatius del segle XIX, va recórrer gran part del Pirineu català, unes estades que van inspirar part de l'emblemàtic poema Canigó (1886).
El mes d’agost de 1883, després d’haver estat a l’Alt Urgell i al Pallars, va fer estada a Boí, en concret a ca de Tenda, on va ser-hi durant dotze dies. Des d’aquest punt va fer diverses ascensions, i finalment el dia 13 va continuar el seu camí cap a la Val d’Aran per continuar fins a la vall de Benasc i la Maladeta.
Per recordar el pas del poeta i les seves ascensions a cims del parc, durant aquest estiu es faran dues de les sortides. Concretament, hi ha programada l’ascensió a la Pala Alta de les Capceres de Caldes (2.945 m), que es durà a terme el dimecres dia 9 de juliol, i a la Pala Alta de Sarradé (2.982 m), que és prevista per al dimecres 6 d’agost. Les dates escollides coincideixen pràcticament amb els dies en què les va conquerir Mossèn Cinto.
Durant l’ascensió a aquests dos pics, es llegiran fragments de textos que va escriure Verdaguer durant i després de les seves caminades, i per tant es vol retre un homenatge a la descoberta d’un medi natural que en aquells temps era força inhòspit i a la creativitat literària que va inspirar.
Per organitzar l’acte, el Parc Nacional ha comptat amb la col·laboració de diverses entitats i associacions, com ara el Centre Excursionista de Catalunya (CEC), el Centre d’Estudis Ribagorçans (CERIB), la Lliga per a la Defensa del Patrimoni Natural (DEPANA), l’Associació de la Natura de la Vall de Barravés La Boixeriga i el Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça, i, a títol personal, d’en Bernat Gasull, autor d’una guia d’itineraris sobre les ascensions de Mossèn Cinto pel Pirineu, que es va presentar el gener de 2008.