Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Aigüestortes inicia un seguiment de l'isard amb GPS

Aigüestortes inicia un seguiment de l'isard amb GPS

El sistema vol ajudar a conèixer millor els hàbits de l'espècie

21/07/2008 13:05

El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici ha iniciat un programa de seguiment de l’isard. En equip format per personal del Parc, Agents Rurals, personal de l’empresa Tragsega i membres de l’Institut d’Investigació de Recursos Cinegètics van capturar, la setmana passada, una femella d’isard d’un any i mig i 16 kg de pes, a la qual van col·locar un collar amb un GPS.

La femella d’isard, anomenada “Amitges” per l’àrea del Parc on va ser capturada amb una xarxa, és el primer dels sis isards que han de formar part del projecte d’investigació, desenvolupament i innovació aplicat al seguiment d’espècies salvatges. El collar ja està transmetent dades i en permetrà conèixer els hàbitats, delimitar de manera precisa quins territoris recorre, estudiar aspectes de la seva ecologia i proporcionar altres pautes útils per a la gestió de l’espècie. Això serà possible perquè es recolliran les dades de les posicions temporals de l’isard –a fi d’estudiar-ne aspectes dispersius, desplaçaments estacionals segons els recursos i la climatologia, aspectes biològics del comportament-, i també altres dades del seu sistema immunològic.

En ser aquesta la primera experiència amb animals salvatges dins dels límits del Parc, també permetrà avaluar i millorar les tècniques de seguiment dels animals i dels transmissors que s’utilitzen. Aquests transmissors compten amb un sistema de despreniment programat per a un període d’entre 6 mesos i un any.

D’altra banda, aquest projecte completarà l’estudi de seguiment de ramats bovins que va realitzar el Parc l’any 2006 per avaluar la competència per l’espai entre les poblacions d’isard i els ramats de la zona.

Mostrar formulari de contacte