Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Ajornat el relleu a la presidència del Consell Comarcal de l'Alt Urgell

Ajornat el relleu a la presidència del Consell Comarcal de l'Alt Urgell

Martí Riera, que substituirà Josefina Lladós en virtut de l'acord de legislatura, no va poder ser presencialment al ple d'aquest dimecres perquè està confinat en espera del resultat d'una prova PCR. Jordi Sala, Antoni Casanovas i Mireia Tarrats s'incorporen com a consellers comarcals. A l'apartat de mocions, s'ha aprovat una proposta per la tolerància i el respecte cap al col·lectiu LGTBI al Pirineu
23/12/2021 11:55

El Consell Comarcal de l'Alt Urgell ha ajornat el relleu al capdavant de la presidència de l'ens. Aquest dimecres, tot coincidint amb el ple ordinari de desembre, estava previst formalitzar la renúncia de la fins ara presidenta, Josefina Lladós, i la presa de possessió, en convocatòria extraordinària, de l'actual vicepresident, Martí Riera.

Aquest doble tràmit ha estat posposat pel fet que Riera no va poder assistir al ple perquè està confinat, pendent del resultat d'una prova PCR per haver estat en contacte directe amb un positiu de COVID-19. Atès que la presa de possessió com a president ha de ser in situ, s’ha decidit ajornar-la i fer-la tan aviat com sigui possible i es pugui tornar a fer un ple totalment presencial. Des del Consell estudien convocar aquest ple extraordinari per a aquesta setmana vinent o, com a molt tard, després de les festes nadalenques, en funció de si l'alcalde de Coll de Nargó ha de seguir confinat o bé dóna negatiu de coronavirus. La sessió d’aquest dimecres s’ha fet amb caràcter semipresencial: amb una part dels consellers a la sala d’actes i la resta de representants seguint-la en línia.

El pacte de legislatura vigent entre els grups comarcals de Junts i ERC contempla que des de l’inici de legislatura -al juny de 2019- i fins a aquest mes de desembre la presidència fos en mans d’un representant de JxCat, mentre que des d’ara i fins a final de legislatura (maig de 2023) estarà en mans d’un conseller d’Esquerra. Aquest acord també preveu que, en correspondència, Junts passi a disposar de la vicepresidència que ha ostentat fins ara la formació republicana.

A l'inici d'aquesta legislatura, al 2019, va ser investit com a president del Consell el fins llavors alcalde d'Oliana, Miquel Sala, que va renunciar al càrrec al cap d'un any per motius familiars tot i mantenir l'acta de conseller. Llavors, al juliol de 2020, l'alcaldessa de Ribera d'Urgellet es va incorporar a l'ens i va ser investida com a nova presidenta. Josefina Lladós ha estat la segona dona que dirigeix aquesta institució, després que als seus inicis l'havia encapçalat Dolors Majoral.

Encara pel que fa al funcionament intern de la corporació, aquest dimecres han pres possessió com a nous consellers comarcals els regidors de Fígols i Alinyà Antoni Sala (ERC) i Mireia Tarrats (Junts) i l'alcalde d'Arsèguel, Antoni Casanovas (ERC). Els nous representants relleven els tres consellers que, al plenari del mes d'octubre, van renunciar a l'acta per motius personals o professionals: Francesc Canillo, Francesc Jordana i Marta Soca.

A la mateixa sessió d'aquest dimecres, entre d'altres punts, el Consell Comarcal ha aprovat el V Pla d'Igualtat d'Oportunitats i el Pla Comarcal de Joventut, tots dos per al període 2022-2025, a més del calendari de sessions de ple i juntes pel 2022 i la ratificació del conveni entre l'Agència Tributària i la Federació Espanyola de Municipis pel que fa a subministrament d'informació tributària. D'altres punts que han tirat endavant són l'addenda al conveni per a la coordinació dels serveis públics en la gestió de la crisi sanitària i la ratificació del conveni d'Ateneus Cooperatius.

Debat sobre polítiques contra l'LGTBIfòbia

El ple, d'altra banda, va aprovar una moció “en defensa de la tolerància i el respecte cap a les persones LGTBI al Pirineu”. El text va tirar endavant amb 4 vots favorables, del grup de Compromís, que havia presentat la proposta. L’equip de govern, que suma 15 consellers, es va abstenir pel fet que l'oposició no va acceptar les transaccions proposades i pel desacord amb algunes de les afirmacions que apareixen al text aprovat, referents a la tasca feta des de la comarca per a la prevenció d’actituds homòfobes.

En l’exposició de fets, Carlota Valls va dir que "la societat ha avançat molt però encara hi ha molt camp per córrer en el respecte i la tolerància, contra l’homofòbia i per atendre les persones que pateixen agressions per la seva condició sexual”. El text al·ludeix a l’augment d’un 47% de les “incidències” contra aquest col·lectiu a Catalunya (segons l’Observatori contra l’LGTBIfòbia), al presumpte assetjament denunciat enguany per una parella establerta al Querforadat (al municipi de Cava) i al fet que consideren que aquestes polítiques públiques “estan molt centrades en les grans capitals sense tenir en compte la realitat de les comarques rurals i de muntanya” i que “no s’han activat els protocols previstos en aquests casos”. Per això, proposen “manifestar el compromís amb els drets i llibertats” d’aquest col·lectiu, “emprendre accions per fomentar el respecte i la tolerància envers totes les persones”, condemnar “qualsevol acte, episodi, comportament, agressió o discriminació LGTBIfòbica”, mostrar “tot el suport i escalf als dos veïns del Querforadat que han denunciat discriminació homofòba” i “activar els recursos públics necessaris per atendre’ls adequadament”, a més d’”impulsar una campanya de visibilització i sensibilització” conjuntament amb les administracions públiques afectades, i “reclamar a la Generalitat que faci una revisió i adaptació de les lleis, protocols i recursos a les zones rurals en casos de discriminació a les persones LGTBI”.

En la resposta, Josefina Lladós va subratllar que “el Consell Comarcal denunciarà sempre, com no pot ser d’altra manera, qualsevol atac, assetjament o assenyalament per raó d’orientació sexual” i que per tant estan d’acord amb diverses afirmacions de la moció, però matisa que “hi ha d’altres punts de la moció amb els quals no hi podem estar d’acord”, perquè considera que s’hi demostra que Compromís desconeix els protocols i recursos existents a la comarca en aquest àmbit. Lladós recorda que des del 2018 aquests casos són atesos pel Servei d’Atenció Integral (SAI) i assegura que “la Generalitat mateix ha destacat l’Alt Urgell com una de les comarques que primer va començar a fer aquesta feina de sensibilització, de protecció i de campanyes pel col·lectiu LGTBI”. I esmenta que aquesta feina des del 2018 està documentada any rere any i que es va mantenir fins i tot en l’època del confinament. Per tot plegat, la presidenta comarcal creu que “la moció falta a la realitat”, sobretot quan diu que els protocols no tenen en compte la realitat de comarques rurals i de muntanya. Pel que fa al cas de Cava, va recordar que l’ajuntament va fer una feina de mediació que es considera que va funcionar. En aquest sentit, pel que fa al text, l’equip de govern proposava que els dos primers punts no fessin referència al Pirineu sinó “a tot arreu” i que el tercer no es limités a la parella de Cava sinó que es mostrés la solidaritat amb qualsevol persona que pateixi un assetjament homòfob. I pel que fa al quart punt, recorden que “ja s’ha impulsat moltes campanyes, molts ajuntaments tenen aprovats protocols, s’ha difós material i des del SAI es continua amb aquesta feina”. Per això, entén que “no fan falta noves campanyes sinó que se n'ha de continuar fent, perquè ja existeixen”. 

Carlota Valls va dir que, des que el cas de Cava va transcendir als mitjans de comunicació, s’han reunit “diverses vegades” amb la parella denunciant i amb l’Observatori contra l’Homofòbia i també han parlat amb els tècnics responsables de la comarca i amb membres del Parlament que porten aquests temes. Arran d’aquest treball, es va escriure aquesta moció. Valls lamenta que l’equip de govern presentés les propostes de transacció pocs minuts abans de la junta de govern, malgrat que ja disposaven de la moció des d’una setmana abans, i assegura que es tracta d’un text “treballat i que no és fruit de l’espontaneïtat, i no es pot modificar pocs minuts abans del ple el sentit profund de la moció, sobretot pel que fa a l’escalf cap a aquests dos veïns o a parlar del Pirineu”.

Davant d’aquesta negativa a rectificar algunes afirmacions de la moció, l’equip de govern va decidir abstenir-se. Josefina Lladós considera que, pel seu to, la moció de Compromís “no és constructiva” com diuen sinó que “és interessada”, perquè “no han parlat amb l’àrea de Serveis Socials, amb l’Ajuntament de Cava, amb els Mossos d’Esquadra ni tampoc amb el Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat, que són els qui marquen els protocols a seguir” per avaluar aquests casos i per determinar si s’ha actuat correctament. Lladós considera “greu que es presenti una moció en aquests termes, sense consultar prèviament l’ajuntament del municipi on s’ha viscut els fets, que és el de Cava, ni a la seva alcaldessa, que va fer una feina de mediació quan hi va haver el conflicte entre un veí concret i aquesta parella i que havia aconseguit que no tornés a passar res més”.

  • Nous consellers comarcals després de la presa de possessió (Foto: Bea Soldevila)
  • Ple del Consell Comarcal de l'Alt Urgell (22.12.2021) (Foto: Bea Soldevila)

Mostrar formulari de contacte