Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Ajuntaments i consells de l'Alt Pirineu busquen alternatives perquè internet arribi a tots els pobles

Ajuntaments i consells de l'Alt Pirineu busquen alternatives perquè internet arribi a tots els pobles

L'empresa catalana Wicat facilita la connexió a zones de difícil accés alhora que el Govern està estenent la xarxa de fibra òptica fins a Vielha. El confinament i l'augment de consultes per instal·lar-se a la regió han accelerat l'interès per resoldre les mancances tecnològiques
Un tècnic instal·lant un repetidor d'internet al Pallars Jussà (Foto: Wicat / ACN)
29/06/2020 10:55

El Consell Comarcal del Pallars Sobirà està treballant en un projecte amb l'empresa catalana Wicat per fer arribar el senyal de 100 Mbps d'Internet a tots els pobles de la comarca. Segons el president de l'ens, Carles Isús, l'objectiu és que "ningú es quedi sense un bon servei d'Internet al segle XXI", paral·lelament al fet que el Govern està desplegant la fibra òptica a la mateixa comarca. La previsió és que, amb aquestes accions, el percentatge de població del Sobirà amb connexió ràpida a internet passi del 14% actual al 90%.

Aquest és un dels diversos projectes impulsats ara a l'Alt Pirineu per garantir que no resti cap nucli sense accés digne a internet. Encara més tenint en compte que el recent confinament i l'aposta pel teletreball ha fet augmentar l'interès d'habitants d'àrees urbanes per instal·lar-se a viure i treballar en pobles del Pirineu. A la Vall Fosca, per exemple, l'Ajuntament de la Torre de Capdella ja va ser pioner en fer arribar un bon senyal d'internet a tots els pobles del municipi. Des de l'estiu del 2019 tots els nuclis de la zona, per petits que siguin, disposen d'un internet amb un senyal de fins a 30 Mbps.

Josep Maria Dalmau, alcalde de la Torre de Capdella, ha explicat a l'ACN que una de les eines que tenen per lluitar contra el despoblament és facilitar l'accés a Internet a tots els veïns. Aquest projecte va suposar una inversió de 64.000 euros i, a banda d'aquest consistori, també s'hi van implicar el de Sarroca de Bellera i el de Senterada. Posteriorment cada ajuntament va sufragar els costos de fer-lo arribar a tots els pobles del seu municipi. En el cas de la Torre de Capdella la despesa va ser d'uns 20.000 euros. Per Dalmau es tracta d'un dels projectes dels quals se sent més "orgullós" donat que fa que des dels escolars, a les petites empreses, fins als treballadors de l'Ajuntament disposin d'un bon servei d'Internet, i tinguin les mateixes oportunitats digitals que els de la resta del país.

Pel que fa a les actuals obres per estendre la fibra òptica pel Pallars Sobirà i l'Aran, fins arribar a Vielha, la Generalitat hi inverteix 2,5 milions d'euros i també hi ha inclòs una extensió perquè arribi a la Vall de Cardós i a la Vall Ferrera. Carles Isús ha dit que aquesta obra és "molt important", però ha demanat que paral·lelament es desenvolupi el desplegament d'internet de fins a 100 Mbps a "tots" els pobles de la comarca. El president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà ha detallat que assolir aquest objectiu suposaria una inversió de 230.000 euros, però permetria garantir que no resta cap poble sense connexió digna "per petits i amagats que estiguin".

De la seva part, la Vall de Boí ja està una mica més avançada i ha signat un conveni amb la companyia Wicat que permetrà disposar d'internet d'alta velocitat de forma immediata i a tots els nuclis de població del municipi. Per tal de poder desplegar aquesta infraestructura, l'ajuntament fa una aportació de 15.000 euros. Aquest sistema ja està en funcionament a les comarques veïnes del Pallars Jussà i del Sobirà.

L'alcaldessa de la Vall de Boí, Sònia Bruguera, adverteix que el confinament ha deixat al descobert que les comunicacions són "molt deficients" en aquest municipi de l'Alta Ribagorça, malgrat el seu caràcter eminentment turístic. Per això, volen millorar el servei "ara" i no esperar 3 o 4 anys a que arribi la fibra òptica.

Extensions des de la xarxa principal

Wicat fa arribar l'internet de molt alta capacitat a l'Alt Pirineu mitjançant circuits troncals de la Fibra Òptica de la Generalitat. Aquest senyal d'alta capacitat es distribueix a l'usuari final, des de la xarxa de repetidors de Wicat, mitjançant ràdioenllaços. Aquesta tecnologia permet connexions inicialment de fins a 30 Mbps que s'aniran ampliant segons vagin augmentant les necessitats d'ample de banda dels usuaris.

Mostrar formulari de contacte