Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Alàs acull les jornades 'Dones, desenvolupament rural i agrari'

Alàs acull les jornades 'Dones, desenvolupament rural i agrari'

La trobada debat el paper actual i els reptes de la dona al sector primari i als municipis rurals i de muntanya. Aquest dijous hi han intervingut Urgell Isus, Marta Pallarès, Marta Poch, Urgell Escribà, Maria Vicente i Raquel Serrat
Jornades 'Dones, desenvolupament rural i agrari', a Alàs
21/07/2022 18:40

L'explotació ramadera Ca l'Andreu d'Alàs acull aquest dijous i divendres les Jornades 'Dones, desenvolupament rural i agrari', que serveixen per debatre sobre el paper actual i els reptes de la dona tant en el sector primari com en els municipis rurals i de muntanya. La incorporació a l'activitat econòmica i l'accés a llocs de responsabilitat són els dos principals eixos de debat que s'han plantejat en el primer dia de la trobada.

L'activitat ha començat amb una taula temàtica sobre emprenedoria, que ha comptat amb les intervencions d'Urgell Isus (copropietària de Ca l'Andreu i amfitriona de la jornada), Marta Pallarès (doctora en Geografia i experta en desenvolupament del món rural) i l'alcaldessa de Josa i Tuixent, Marta Poch. Isus ha explicat que des de la sectorial de Dones d'Unió de Pagesos, de la qual forma part, va sorgir la idea d'organitzar aquestes sessions i alhora donar a conèixer el model d'aquesta finca, que combina l'activitat ramadera amb l'allotjament rural i algunes activitats lúdiques com ara visites guiades i postes de sol.

En les primeres hores s'ha constatat que, tot i les diverses dificultats que afronten a data d'avui l'agricultura i la ramaderia, de trobades com aquesta en surten idees engrescadores. Urgell Isus indica que "la part femenina sempre és la part lluitadora i optimista" i valora especialment el fet que a les jornades també hi participin "gent amb bona preparació, desnvinculades del món rural, que estan interessades a instal·lar-se al món rural i desenvolupar-hi els seus negocis, en el sector primari o bé en d'altres sectors".

El programa ha continuat a la tarda amb una sessió sobre l'accés de dones a òrgans de governança d'organitzacions professionals agràries, cooperatives i d'altres entitats relacionades amb l'activitat agrària i el desenvolupament rural. Hi han parlat Urgell Escribà (copropietària del projecte innovador de turisme rural Cal Rossa de Taús), Maria Vicente (tècnica d'Unió de Pagesos especialista en perspectiva de gènere) i Raquel Serrat, responsable de Dones i Medi Rural d'UP. Serrat ha explicat a RàdioSeu que "a tota la societat la dona té una sèrie de problemes, però al món rural se n'hi afegeixen d'específics com ara la manca de serveis bàsics, que pot fer que les famílies no s'hi quedin a viure". La representant del sindicat agrari recorda que "les dones són una peça clau per fixar gent al territori i determinar qui s'hi queda a viure" i que "si no es gaudeix d'aquests serveis bàsics no es fixarà gent, com tampoc no s'aconseguirà si les nostres empreses agràries no són viables econòmicament". Per això, Serrat conclou que en aquest àmbit "la perspectiva de gènere se l'ha de creure tothom, perquè si no no avançarem".

Pel que fa als reptes actuals de la pagesia, i també relacionat amb la viabilitat de la seva activitat, Raquel Serrat ha detallat que enguany des d'Unió de Pagesos segueixen incidint especialment a reclamar solucions davant l'augment de costos que ha patit el sector per l'encariment de l'energia i de les matèries primeres. Una problemàtica que s'afegeix al fet que "els preus que rebem pels nostres productes en diferents sectors són baixos". Per això, el sindicat preveu continuar amb les mobilitzacions de la campanya 'La pagesia diu prou', que ha inclòs accions de protesta a la Seu d'Urgell, perquè consideren que "encara hi ha molta feina per fer".

La primera de les dues jornades es completa amb una visita a les instal·lacions de Ca l'Andreu, una observació de la posta de sol des d'Alàs i un sopar ofert pel restaurant Arbeletxe de la Seu. Aquest divendres, les participants es trobaran en un esmorzar a la Casa Rural Torre del Manresà i després visitaran l'empresa ramadera SAT Granja Castellà, que gestiona Joan Guitart amb la incorporació de la seva filla, Gemma Guitart. Finalment, es farà una visita a la Cooperativa Pirenaica de la Seu i un dinar per posar en comú les conclusions.

 

Mostrar formulari de contacte