Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Alba Jussà genera ocupació per a persones vulnerables amb la venda de llavors tradicionals recuperades al Pallars

Alba Jussà genera ocupació per a persones vulnerables amb la venda de llavors tradicionals recuperades al Pallars

El projecte es va iniciar l'any 2018 amb la creació d'un banc de llavors, que ja compta amb 50 varietats

Usuaris d'Alba Jussà fent el planter de llavors (Foto: ACN)
Usuaris d'Alba Jussà fent el planter de llavors (Foto: ACN)
11/03/2021 13:43

El projecte Llavors d'Oportunitats, d'Alba Jussà, ja comença a donar els seus primers fruits. Aquesta setmana s'ha posat a la venda quatre varietats de llavors tradicionals recuperades d'horts del Pallars Jussà: la bleda d'Erinyà, el pebrot de Puigcercós, la tomata rosada i la tomata pruna de la Pobla de Segur.

L'objectiu d'aquest projecte és crear un banc de llavors per recuperar hortalisses del Pallars i generar ocupació per a les persones més vulnerables. Actualment s'ha creat un lloc de treball, tot i que en les tasques de cultiu hi prenen part una vintena de persones discapacitades.

Els usuaris d'Alba Jussà s'ocupen de fer el planter per més endavant traslladar-lo a l'hort i a la tardor recollir les llavors. També són els que s'encarreguen de manipular els paquets que porten a les botigues.

La voluntat de l'entitat és poder completar tot el procés i que tot allò que produeixen a l'hort no els serveixi únicament per treure les llavors, sinó que puguin donar sortida als tomàquets, bledes o pebrots. La directora tècnica d'Alba Jussà, Maria Elena Vicente, ha explicat que estan treballant perquè això sigui una realitat aviat.

Un banc de llavors

Per tirar endavant aquest projecte, Alba Jussà compta amb la col·laboració de les associacions Salvatgines i Col·lectiu Eixarcolant. Aquestes entitats són les encarregades de la primera fase del projecte; la prospecció de diferents zones del Pallars Jussà per visitar els horts i identificar aquelles llavors que s'han guardat generació rere generació. Totes les llavors identificades i localitzades passen a formar part del Banc de Llavors del Pallars Jussà.

La idea és conservar i renovar les varietats que en formen part i també multiplicar-ne algunes per posar-les a la venda i així promoure'n el cultiu. El banc de llavors ja té més de 50 varietats diferents.

Mostrar formulari de contacte