Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Alba Jussà treballa en la recuperació de varietats tradicionals d'hortalisses i plantes aromàtiques al Pallars

Alba Jussà treballa en la recuperació de varietats tradicionals d'hortalisses i plantes aromàtiques al Pallars

El Banc de Llavors ja custodia més de 35 varietats de la comarca. S'hi poden trobar diferents varietats de mongetes, tomates, carabasses, bledes i cols
Una persona cultivant l'hort que Alba Jussà té a Tremp (Foto: Alba Jussà)
20/08/2020 18:21

L'Associació Alba Jussà ha iniciat el projecte 'Llavors d'Oportunitats', que treballa en la recuperació de varietats tradicionals d'hortalisses i plantes ornamentals. Les plantes han estat cultivades reproduint la llavor de forma continuada durant més d'una generació. S'han plantat al Pallars Jussà durant més de trenta anys seguits.

L'objectiu de la iniciativa és posar en valor aquestes varietats i els coneixements associats al seu cultiu. Un altre objectiu és mantenir la cultura agrària del Pallars que s'ha transmès de generació en generació.

Al Pallars Jussà existeixen ja algunes experiències de recuperació de varietats tradicionals, per exemple en el cultiu de la vinya i l'olivera. Fa uns anys també es va fer un estudi de llavors hortícoles a la Vall Fosca. El projecte 'Llavors d'Oportunitats' d'Alba Jussà pretén recopilar i ampliar aquest coneixement gestionant un Banc de Llavors.

Entrevistes a gent gran

En el marc del projecte, durant el 2019 es va realitzar més d'una desena d'entrevistes a gent gran que cultivaven o havien cultivat horts a la Pobla de Segur i la Conca de Dalt per conèixer quin tipus de varietats conreaven i d'on provenien les llavors. D'aquestes prospeccions es van identificar les varietats considerades tradicionals i el Banc de Llavors del Pallars Jussà ja custodia més de 35 varietats d'hortalisses locals.

35 varietats d'hortalisses locals

En el Banc de Llavors, ubicat a la seu d'Alba Jussà i gestionat per l'entitat, es poden trobar diferents varietats de mongetes, tomates, carabasses, bledes i cols. Enguany l'entitat treballa per a la reproducció i multiplicació d'aquestes llavors en un hort que té a Tremp L'objectiu és disposar de més unitats, observar les seves característiques i validar que es tracta de varietats diferents i tradicionals. En paral·lel, s'estan investigant altres zones del Pallars Jussà per ampliar el Banc.

Futura comercialització

Actualment no s'estan comercialitzant les llavors custodiades, però s'espera fer-ho en un futur pròxim i així poder omplir de varietats locals als horts pallaresos.

El projecte el realitza Alba Jussà amb el suport de Salvatgines, Col·lectiu Eixarcolant, l'Estació Biològica del Pallars Jussà i el Geoparc.

Mostrar formulari de contacte