Albert Batalla és reelegit alcalde de la Seu d'Urgell
El cap de llista de CiU, que governarà en minoria, ha estat investit amb els vots del seu grup, mentre que Compromís ha votat per Òscar Ordeig i ERC i la CUP han votat en blanc. El batlle i els caps de llista esmenten la voluntat de treballar plegats per la reactivació de la ciutat i per la participació dels veïns. En el jurament del càrrec, 11 dels 17 regidors han expressat el seu suport a la independència de Catalunya
Albert Batalla ha estat reelegit alcalde de la Seu d'Urgell. El cap de llista guanyador de les darreres eleccions municipals ha estat investit aquest dissabte a la tarda en el ple de constitució del consistori per a la legislatura 2015-2019, que s'ha celebrat en una Sala d'Actes municipal que s'ha omplert per a l'ocasió.
El líder de CiU ha estat escollit amb els 7 vots favorables del seu grup. Els 6 regidors de Compromís x La Seu han votat per Òscar Ordeig, mentre que els 3 electes d'ERC i el nou regidor de la CUP han votat en blanc. Aquesta serà la tercera legislatura -la segona completa- de Batalla com a alcalde després que va accedir al càrrec l'any 2008.
Presa de possessió
En el seu discurs de presa de possessió, l'alcalde ha assegurat que, després d'uns anys difícils, "la Seu està més viva que mai" gràcies a l'empenta de veïns, entitats, empreses, col·lectius i l'Ajuntament mateix, i s'ha compromès a seguir escoltant tots els veïns i a treballar per reactivar la ciutat. En aquest sentit, Batalla s'ha marcat com a prioritat màxima "lluitar contra l'atur i crear llocs de treball" i ha fet una crida a la col·laboració constructiva de tots els grups pel bé de la ciutat.
El reelegit batlle ha agraït que s'hagi facilitat la seva elecció com a candidat més votat i ha remarcat que el fet de governar en minoria implica tenir voluntat de cercar acords el més amplis possibles. Amb tot, ha demanat una oposició constructiva per evitar que la Seu quedi paral·litzada. Sobre aquesta vitalitat, Batalla ha posat d'exemple les moltes activitats que viu la ciutat aquests darrers dies. L'alcalde urgellenc ha subratllat que "la ciutat necessita un govern potent, una oposició responsable i una ciutadania activa. Tinc l’esperança i la confiança que així serà en benefici de tota la gent de la Seu”.
Des de Compromís x La Seu, Òscar Ordeig ha felicitat Albert Batalla i ha fet un agraïment a la tasca feta pels components de la nova plataforma que lidera. Alhora, ha advocat per "un projecte de ciutat oberta i integradora" i per treballar "al costat de la gent per aturar el descrèdit que pateix la política", com també pel dret a decidir i perquè la Seu exerceixi de "capital del Pirineu". Ordeig ha reivindicat algunes de les propostes presentades en la campanya electoral, com ara un acord de ciutat per l'Hospital, la reobertura de La Grandalla, l'aposta per la biomassa i l'ecoturisme o bé que treballar perquè la Catedral sigui Patrimoni de la Humanitat. El portaveu de Compromís ha lamentat no haver pogut assolir un pacte pel canvi d'esquerres, però ha afirmat que faran una oposició responsable, tot demanant canvis al consistori per afavorir el consens i la transparència.
Per ERC, Francesc Viaplana ha defensat la seva aposta per buscar acords el més amplis possibles per afavorir el municipi i el funcionament del consistori. Viaplana ha justificat l'aposta per mantenir-se a l'oposició per les diferències existents amb CiU sobre aspectes econòmics i socials i amb Compromís sobre el procés sobiranista que viu Catalunya. El nou portaveu d'Esquerra considera que comencen quatre anys clau per a la ciutat i ha assegurat que donaran suport a totes les propostes que considerin positives per a la ciutat, en un context en què caldran "decisions més representatives de la pluralitat" del municipi. Viaplana s'ha posat novament a disposició de tots els veïns i ha remarcat que es mantindran "ferms al costat del procés d'independència de Catalunya".
El primer regidor de la CUP a la Seu, Pau Lozano, ha dedicat la presa de possessió a tots els qui des de fa anys han lluitat des del carrer per la defensa dels drets socials i nacionals de la gent treballadora dels Països Catalans. Lozano també ha tingut un record pels polítics i activistes que van ser represaliats, empresonats o assassinats durant la dictadura franquista per defensar els seus drets i per lluitar contra el feixisme. Alhora, ha aprofitat per convocar els veïns a la concentració que es farà aquest dijous vinent contra la Trobada Empresarial i, en particular, contra la visita a la Seu del ministre espanyol d'Hisenda, Cristóbal Montoro.
Suport a la independència
Un total d'11 dels 17 nous regidors i regidores han jurat el càrrec "per imperatiu legal" i, alhora, s'han compromès a treballar " amb totes les forces pel bé de la Seu i per la independència de Catalunya". Així, la majoria dels electes urgellencs (els de CiU, ERC i la CUP) han expressat, amb diferents matisos, el seu suport a les decisions que pugui acordar els propers mesos el Parlament sobre la creació d'un Estat català.
Comiat als regidors sortints
La mesa de constitució del nou ajuntament ha estat presidida per Conxita Rabasa, com a regidora de més edat, i pel també regidor de Compromís Miguel Perruca, com a electe més jove.
El ple ha finalitzat amb un emotiu reconeixement als nou regidors que no repetiran respecte de l'anterior legislatura, alguns d'ells amb una llarga trajectòria a la corporació municipal. Són: per CiU, Lluís Biosca, Jordi Pallarès i Jordi Martin; pel PSC-Progrés, Lluís Sánchez, Vicenç Ripoll i Ivan Vigo; per ERC, Miquel Caminal; pel PP, Pere Millàs, i per ICV, Antoni Viñals.
El nou Ajuntament de la Seu d'Urgell
CiU: Albert Batalla, Jesús Fierro, Anna Vives, Mireia Font, Montserrat Bonet, Isidor Alberich i Meritxell Planes
CxLS: Òscar Ordeig, Conxita Rabasa, Antoni Nadal, Paquita Gómez, Miguel Perruca i Joan Barrera
ERC: Francesc Viaplana, Berta Vidal i Xavier Munt
CUP: Pau Lozano
Nous alcaldes i alcaldesses de l'Alt Urgell
A banda de la Seu, aquest dissabte s'han constituït tots els ajuntaments del país. Pel que fa a la resta de l'Alt Urgell, i d'acord amb els resultats de les eleccions, en la majoria de casos els nous batlles han pogut ser investits amb majories absolutes dels seus grups, tret d'Organyà, on s'ha acordat un govern de concentració, i de Ribera d'Urgellet, on ERC governarà amb el suport de CiU. A Alàs i Cerc i a Montferrer i Castellbò s'havien presentat llistes úniques.
Alàs i Cerc: M.Carmen Ribó (CiU)
Arsèguel: Antoni Casanovas (ERC-AM)
Bassella: Ramon Angrill (CiU)
Cabó: Josep Marqués (CiU)
Cava: Joan Gispert (IxC-AM)
Coll de Nargó: Martí Riera (ERC-AM)
Estamariu: Pere Navinés (CiU)
Fígols i Alinyà: Jordi Sala (ERC-AM)
Josa i Tuixent: Carme Valls (CiU)
Montferrer i Castellbò: Albert Marquet (CiU)
Oliana: Miquel Sala (CiU)
Organyà: Celestino Vilà (CiU)
Peramola: Gemma Orrit (VP-AM)
El Pont de Bar: Francesc Jordana (CiU)
Ribera d'Urgellet: Josefina Lladós (ERC-AM)
La Seu d'Urgell: Albert Batalla (CiU)
Les Valls d'Aguilar: Rosa Fàbrega (CiU)
Les Valls de Valira: Ricard Mateu (ERC-MES-AM)
La Vansa i Fórnols: Josep Camps (CiU)