Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Albert Naudín ultima el rodatge al Pirineu de la pel·lícula 'Canigó 1883'

Albert Naudín ultima el rodatge al Pirineu de la pel·lícula 'Canigó 1883'

El director dóna continuïtat a 'Maleïda 1882', que també explicava les expedicions de muntanya de Jacint Verdaguer i incloïa una escena rodada a la Seu. La nova producció té escenaris com el congost de Collegats i l'última part es filmarà a Andorra
L'actor Santi Pocino, en el paper d'un jove Jacint Verdaguer, en el rodatge d'una escena de 'Canigó 1883' a l'Argenteria, al Pallars Sobirà (Foto: ACN)
08/06/2022 18:25

El director de cinema Albert Naudín ultima actualment el rodatge de 'Canigó 1883', una pel·lícula amb la qual donarà continuïtat a la bona rebuda que va tenir 'Maleïda 1882', en què narrava la singular expedició de muntanya que va dur a terme aquell any Jacint Verdaguer per travessar el Pirineu català i arribar fins al cim de l'Aneto, al massís de la Maladeta.

Aquesta nova producció segueix el fil d'aquesta faceta de Verdaguer, que, a més de ser recordat com un dels millors poetes catalans de la història, també va ser un pioner i precursor del muntanyisme i l'excursionisme a Catalunya. Aquests dies el rodatge se centra en el congost de Collegats, al Pallars Sobirà, i sobretot a l'Argenteria, on Naudín rememora les excursions que Mossèn Cinto va fer abans d'escriure la seva cèlebre obra Canigó.

L'actor que interpreta el paper d'un jove Verdaguer és Santi Pocino, que fa el recorregut per les muntanyes i mostra el vessant aventurer que va tenir en aquella època. El punt culminant de la gravació al Pallars ha estat la presència de Verdaguer als peus de la Noguera Pallaresa, meravellat per l'Argenteria i veient el pas d'un rai. Una activitat, la dels raiers, que el poeta havia descobert l'any anterior en passar pel riu Segre, a l'Alt Urgell. Tot plegat va ser d'inspiració per a Verdaguer, atès que hi va dedicar versos i posteriorment va escriure 'La cançó del raier'. El film copta amb guió de Bernat Gasull i Albert Naudín i amb un repartiment de luxe, que a més de Pocino inclou Lluís Soler (al paper de Jacint Verdaguer de 1901), Sílvia Bel interpretant Flordeneu i Xavier Boada al paper de Jaume Collell, amic íntim de Verdaguer.

Pocino ha explicat a l'ACN que el seu paper és "repetir el que va fer Verdaguer" i redescobrir "aquell Pirineu del qual en queden pocs vestigis". L'actor protagonista ha dit que de Verdaguer és coneguda la seva "fertilitat literària", però recorda que també era un "superdotat" pel que fa a forma física i l'orientació, per les llargues etapes que feia i sense pràcticament ajuda de mapes per orientar-se, en un moment en què el fenomen del muntanyisme tot just començava a arribar a Catalunya.

Sinopsi de 'Canigó 1883'

La pel·lícula comença al cim del Canigó i fa un gran recorregut per tot el Pirineu català, per finalitzar la travessa novament a l'emblemàtic cim de Catalunya Nord. La història comença l'any 1883. Verdaguer amb 38 anys, acompanyat d'un pastor, s'enfila per la xemeneia del puig de Balaig, el cim més alt del Canigó. Ho conta i recorda ell mateix 56 anys uns anys després, el 1901. Els dos homes grimpen i assoleixen el cim.

Des de dalt, Verdaguer contempla el paisatge i se li revela la idea del protagonista del poema que està escrivint, 'Canigó', un cavaller de l'època medieval, de nom Gentil, que és corprès per una fada del Canigó amb poders d'encanteri. Aquesta el sedueix i se l'endú en una carrossa voladora estirada per un estol de daines. Aquesta carrossa farà una volta pel Pirineu: del Canigó al cim de la Maleïda i, un cop allí, tornarà pel vessant nord dels Pirineus, tot plegat en un context bèl·lic entre sarraïns i cristians.

Aquesta història provoca la travessa de Verdaguer del 1883 i per descriure aquest passatge ell també vol realitzar la travessa en un recorregut circular: l'anada pel vessant sud, fins als peus de la Maleïda, i la tornada pel vessant nord, altra volta fins al Canigó. Així doncs, 'Canigó 1883' pretén ser un còctel biogràfic entre les cròniques pirinenques d'un aventurer i el relat més íntim d'un poeta, sovint amagat entre els versos d'un poema.

Campanya de suport a Verkami

Fa dos anys que s'està rodant el film, amb un 90% d'escenes d'alta muntanya ja filmades. L'aplec de Montgarri i les valls d'Andorra són els dos escenaris que els manca per gravar. Naudín ha dit que la pel·lícula està previst que s'estreni durant l'estiu de 2023.

L'any 2020 l'equip va treballar el guió en profunditat i actualment són en l'etapa del rodatge. Naudín ha explicat que han obert una campanya a la plataforma Verkami per donar una empenta a la continuïtat del projecte. Aquesta està disponible fins al 23 de juny i l'objectiu és aconseguir la xifra de 20.000 euros. Es tracta d'un projecte cinematogràfic impulsat per la productora FilmExplora i la Fundació Jacint Verdaguer.

Mostrar formulari de contacte