Tercer origen, la novel·la juvenil publicada aquest any passat per Albert Villaró, ha estat ben rebuda pels lectors als quals s'adreça. Així ho demostra el fet que en tot just deu dies l'obra ha rebut dos premis diferents que s'atorguen amb la valoració que en fan els lectors: l'Ictineu, organitzat per la Societat Catalana de Ciència Ficció, i el Menjallibres, a Vilanova i la Geltrú.
Villaró s'ha mostrat molt content per aquest fet perquè considera que els guardons que atorguen els lectors són "especials", atès que "reflecteixen d'una manera molt precisa la rebuda d'un llibre per part del públic". En el cas del Premi Ictineu 2025, Tercer Origen ha estat distingida com a millor novel·la juvenil fantàstica en català, en un procés en el qual, tot i que hi ha un jurat, una part del veredicte prové del vot popular. De la seva part, el Premi Menjallibres li ha estat atorgat a partir de la tria feta per uns 300 alumnes de 3r i 4t d'ESO de nou instituts del Garraf.
Tercer origen, publicada l'any passat, és una novel·la que se situa en un entorn distòpic inspirat en la crisi sanitària de la COVID del 2020, però aquest cop amb un context molt més catastròfic. L'acció se situa al poble imaginari de Llobarca -inspirat en Estamariu- on una adolescent vinguda amb la seva família des de Sabadell viu una difícil adaptació al medi rural, però en aquell moment esclata una mortífera pandèmia i el poble queda aïllat, cosa que li farà valorar els aspectes positius d'aquest entorn, enfront d'un món urbà amb més al·licients però cada cop més massificat i insegur.
Precisament els pros i contres dels mons rural i urbà és un dels eixos centrals de la novel·la, amb la qual Albert Villaró defensa l'entorn natural com "un element molt potent a l'hora de crear una narració". Villaró, nascut a la Seu d'Urgell l'any 1964 i establert actualment a Estamariu, ha explicat a l'ACN que la presència de la muntanya -especialment el Cadí- i d'una natura "molt desfermada de vegades" el condicionen. De fet, un dels missatges que vol donar al lector amb aquesta novel·la és que "és perfectament compatible la modernitat amb la vida en un poble", i que fins i tot aquesta vida "pot ser més creativa que una vida sotmesa a les limitacions d'una ciutat gran".
Renovar la literatura juvenil
L'escriptor, però, també defensa un tipus de literatura juvenil que no exclogui el públic adult, sinó que tingui un "llindar d'accés més baix", amb capítols més curts i llibres no tan extensos. En el cas de Tercer Origen, creu que el fet que la protagonista tingui 13 anys fa que sigui "més amable per al lector més jove".
La novel·la està ambientada en un poble de ficció, però amb moltes semblances a Estamariu i amb elements comuns de molts altres entorns de muntanya. El relat està molt centrat en una trama "postapocalíptica" i en com els personatges intenten sobreviure el dia a dia, amb el rerefons que en situacions extremes, i també en un context normal, "la vida en un poble pot ser millor, més harmoniosa, serena i constructiva". El títol també esdevé un petit homenatge al reeixit Mecanoscrit del segon origen, escrit per Manuel de Pedrolo l'any 1974, i que és encara avui un dels llibres més venuts de la literatura catalana.