Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Alcaldes de la Cerdanya i el Pallars demanen el pas immediat a l'àmbit comarcal en el confinament de cap de setmana

Alcaldes de la Cerdanya i el Pallars demanen el pas immediat a l'àmbit comarcal en el confinament de cap de setmana

Pobles petits i capitals comarcals coincideixen a defensar que el canvi facilitarà l'accés a serveis bàsics i no influirà en l'evolució sanitària. També addueixen que és més fàcil controlar l'accés a nivell supramunicipal que a escala local
Una botiga de queviures al poble de Ger (Foto: ACN)
18/11/2020 20:05

Alcaldes i representants d'arreu de l'Alt Pirineu demanen a la Generalitat que si les properes setmanes es manté el confinament de cap de setmana aquest es faci, com a mínim, per comarques, i no per municipis com fins ara. Tal com ja s'ha expressat des de l'Ajuntament de la Seu i també des del Consell Comarcal de l'Alt Urgell (la comarca més poblada d'aquesta àrea), els responsables polítics de la Cerdanya i del Pallars han denunciat les darreres hores que la restricció vigent de mobilitat té una gran afectació en els municipis petits, perquè els impedeix accedir als serveis de la seva capital comarcal tres dies a la setmana.

Per exemple, en el cas del municipi cerdà de Ger, tenen tot just 400 habitants i només disposen d'una farmàcia i d'alguna botiga de queviures. Si volen adquirir productes com ara peix, no tenen a l'abast cap botiga que n'ofereixi. El seu alcalde, Alfons Casamajó, ha assegurat a l'ACN que la decisió del Govern de no permetre de moment els moviments entre municipis de divendres a diumenge els "limita moltíssim", perquè no poden gaudir de serveis que estan oberts en poblacions que tenen a molt pocs quilòmetres, principalment a Puigcerdà i a Bellver de Cerdanya. Per aquest motiu, Casamajor se suma a la gran majoria de batlles pirinencs que reivindiquen que el confinament ha de passar a ser comarcal "com més aviat millor", perquè entenen que aquesta fórmula "no genera més riscos sanitaris".

L'Ajuntament de Sort va ser el primer a expressar per carta aquesta demanda a la consellera de Salut, Alba Vergés. Una missiva a la qual s'hi van adherir tots els alcaldes del Pallars Sobirà. La mateixa acció l'han fet els batlles de l'Alt Urgell, incloent el de la Seu. L'alcalde de Sort, Raimon Monterde, recorda al Govern que el Pallars Sobirà té unes característiques que no es poden assimilar a cap àrea urbana: la comarca té una superfície total de 1.380 Km2, uns 7.000 habitants, 15 municipis i una densitat de població de només 5 habitants per Km². Monterde defens que ja "és sabut que molts d'aquests municipis no gaudeixen dels serveis necessaris bàsics, com ara botigues d'alimentació, servei mèdic, escola i institut o biblioteca", i que els seus habitants han de desplaçar-se habitualment fora del seu municipi per tasques bàsiques essencials.

El batlle pallarès demana "que tinguin en compte la idiosincràsia del territori" i tractin la comarca del Pallars Sobirà "com un únic municipi" tot aplicant un confinament comarcal, tenint en compte que la seva població total és inferior a la de la gran majoria de capitals de comarca catalanes. Aquest canvi, segons Monterde, tindria "el mateix efecte que la mesura emprada actualment en termes de mobilitat", amb la diferència que sí que "garantiria als pallaresos abastir-se i realitzar tasques bàsiques essencials".

Mentrestant, al Pallars Jussà, el president del Consell Comarcal, Josep Maria Mullol, s'ha expressat en la mateixa línia i ha dit que la mobilitat entre municipis el cap de setmana "s'hauria de permetre perquè els seus veïns puguin anar a les poblacions més grans a realitzar compres o d'altres gestions".

Mullol hi ha afegit que a més a més, amb un confinament de cap de setmana per comarques, els Mossos d'Esquadra ho tindrien més fàcil per vetllar pel seu compliment, perquè n'hi hauria prou amb fer controls a cada límit comarcal, en comptes d'haver-ne de fer als diversos límits entre municipis.

Mostrar formulari de contacte