Alcaldes de l'Alt Urgell i el Pirineu se sumen a la carta que demana a Sánchez que no retalli en polítiques d'ocupació
Gairebé 200 batlles catalans, entre els que hi ha el de la Seu d'Urgell, qüestionen que l'Estat prevegi reduir a Catalunya un 55 per cent dels recursos en aquest àmbit
Gairebé 200 alcaldes i alcaldesses catalans, entre els quals hi ha el de la Seu d'Urgell, ja han subscrit la carta que demana al president espanyol, Pedro Sánchez, que rectifiqui i no retalli en un 55 per cent els recursos destinats a polítiques actives d'ocupació. En concret, l'escrit que va impulsar el món local aquest passat cap de setmana ja suma 189 adhesions de diferents sensibilitats polítiques.
A l'Alt Urgell també s'hi han sumat els batlles de les Valls d'Aguilar, Bassella, el Pont de Bar, Ribera d'Urgellet, Josa i Tuixent, Organyà i Montferrer i Castellbò, a més del president del Consell Comarcal alturgellenc. Al Pirineu també l'han subscrit els alcaldes del Pont de Suert, Rialp, la Conca de Dalt, Castell de Mur i Llimiana.
A tota Catalunya, l'Estat preveu retallar 215 MEUR. Els alcaldes sostenen que això els deixarà "sense recursos" per poder atendre les dificultats econòmiques que deixarà el coronavirus.
Contingut de la carta
La carta que els alcaldes i altres representants d'ens locals han enviat a la Moncloa, i que compta amb 189 adhesions, critica la decisió de l'executiu espanyol de retallar en 215 MEUR els recursos destinats a polítiques actives d'ocupació a Catalunya (cosa que suposa un 55% menys respecte el 2019).
L'escrit subratlla que aquesta decisió "impacta de manera directa" en el finançament dels serveis públics d'ocupació que gestionen els ajuntaments. I que els deixa "sense recursos econòmics i eines per atendre l'emergència ocupacional més gran que recorda la nostra generació". La missiva subratlla que l'alarma sanitària per la COVID-19 derivarà en una "situació laboral molt complicada, i en molts casos desesperada".
En aquest sentit, els representants polítics signants reclamen, precisament, enfortir les administracions locals. Ja que, asseguren, són elles les que poden donar una resposta més ràpida i directa a les necessitats socials i laborals que s'entreveuen.
A través dels fons destinats a polítiques actives d'ocupació, els ajuntaments gestionen programes destinats a la reducció de l'atur i al foment de la dinamització econòmica. Per exemple, la creació d'eines per potenciar l'ocupabilitat dels col·lectius amb majors dificultats d'inserció, la contractació directa de persones desocupades, la formació o la col·laboració amb el teixit empresarial local.