Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Alerta del Pla PROCICAT per l'onada de calor que afectarà Catalunya els propers dies

Alerta del Pla PROCICAT per l'onada de calor que afectarà Catalunya els propers dies

També s’ha posat en prealerta el pla INFOCAT coincidit amb la revetlla de Sant Joan
Onada de calor
22/06/2017 18:10

Protecció Civil de la Generalitat ha activat aquest dijous una nova Alerta del Pla de Protecció Civil PROCICAT per onada de calor, arran de la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) d’un nou episodi de temperatures extremes que pot allargar-se fins dissabte. L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) també ha posat en fase 2 d’alerta el Pla d’actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut (POCS).

Les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya indiquen la possibilitat que se superi el llindar de temperatures extremes per aquesta època de l’any a molts punts de Catalunya. L'avís afecta principalment les comarques de l'interior de Catalunya i especialment Ponent. El pic de calor es produirà coincidint amb la revetlla de Sant Joan.

Aquesta és la primera Alerta del pla PROCICAT per onada de calor de l’estiu, però la segona en menys de dues setmanes. La setmana passada l’alerta es va mantenir des del 14 al 18 de juny, i el 061 CatSalut Respon va atendre 223 incidents per calor, 147 dels quals amb activació d’un metge a ambulància del SEM.

Protecció Civil de la Generalitat ha fet arribar el missatge d’alerta per onada de calor i les principals recomanacions a tots els responsables de les activitats de Joventut que hi ha repartides per tot el territori, així com també a les empreses de teleassistència i la Creu Roja.

Què són temperatures extremes?

El llindar de temperatures extremes establert pel Servei Meteorològic de Catalunya es correspon amb la superació de la temperatura màxima diària establerta pel percentil 98, que vol dir que només el 2% de dies dels mesos d’estiu la temperatura màxima és superior al valor previst. Per exemple, a Oliana (Alt Urgell) el percentil 98 de calor està situat en 38,4; a Valls (Alt Camp) en 36,3 graus; a Salt (Gironès) en 37,8; a la Seu d’Urgell (Alt Urgell) en 36,6; a Igualada (Anoia) en 38 graus; a Cervelló (Baix Llobregat), en 36,8 graus, a Artés (Bages) en 37,3; a Tortosa (Baix Ebre) en 36,2; a Mataró (Maresme) en 34,3; a Vic (Osona) en 37; i a Lleida (Segrià) en 38,1 graus.

Recomanacions

Protecció Civil de la Generalitat recomana a la ciutadania que s’informi de com fer front a aquest augment significatiu de les temperatures, que eviti les activitats físiques intenses a les hores de més calor i que begui molta aigua, encara que no es tingui set.

Davant d’aquest augment de les temperatures cal tenir especial cura de les persones més vulnerables a la calor (gent gran, nadons, malats crònics,...). Es recomana especialment visitar un cop al dia, en la mesura del possible, els familiars o veïns grans que viuen sols per assegurar-se que s’hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades.

Consells per l'onada de calor:

A casa:

Durant el dia, cal tancar les persianes de les finestres on toca el sol. A la nit, s'ha d'obrir les finestres de casa per refrescar-la. També és convenient estar-se a les estances més fresques i recórrer a algun tipus de climatització (ventiladors o aire condicionat). Si no se'n disposa, s'ha d'intentar passar com a mínim dues hores al dia en llocs climatitzats (centres comercials, cinemes, etc.). Una altra opció és refrescar-se sovint amb dutxes o tovalloles mullades amb aigua, així com beure aigua fresca de forma regular encara que es tingui set. Si es té animals de companya, s'ha de procurar que s'estiguin al sol i hidratar-los.

Al carrer:

Al carrer convé portar una gorra o un barret, utilitzar roba lleugera (cotó), de colors clars i que no sigui ajustada. També s'aconsella caminar per l’ombra, estar-se sota un para-sol quan es vagi a la platja i descansar en llocs frescos del carrer o en espais tancats que estiguin climatitzats. Una altra qüestió important és portar aigua i beure'n sovint. Així mateix, cal mullar-se la cara i la roba si és té molta calor, i evitar sortir a les hores de més calor i evitar les activitats físiques intenses.

Al cotxe:

En cap cas es pot deixar els nens sols i tancats dins el cotxe; s'ha d'evitar viatjar amb cotxe durant les hores de més calor; cal portar sempre líquids per hidratar-se i no deixar mai tampoc persones grans o animals de companyia a l'interior del vehicle amb les finestres tancades. s grans a l'interior del vehicle amb les finestres tancades. En viatges llars és aconsellable aturar-se periòdicament per descansar i refrescar-se, i s'ha de fer una atenció especial als canvis sobtats de temperatura que es produeixen en entrar i sortir del vehicle.

Prealerta del pla INFOCAT

Protecció Civil de la Generalitat també ha posat en prealerta aquest matí el pla especial per incendis forestals a Catalunya INFOCAT coincidint amb la revetlla i atès que el risc d’incendi és molt elevat en algunes zones del país.

Precaució durant la revetlla

La coincidència de l’episodi de calor, juntament amb el risc d’incendi i la revetlla de Sant Joan demà, fan necessari prendre totes les mesures preventives necessàries i tenir a punt els dispositius tant humans com materials per fer front a qualsevol emergència greu.

La nit de Sant Joan, els dies previs i posteriors, està prohibit llançar coets a menys de 500 metres de zones boscoses ni en aglomeracions de persones; està prohibit fer foc i encendre fogueres a tots els terrenys forestals de Catalunya, tant si estan poblats d'espècies arbòries com si no, i a la franja de 500 metres que els envolta; i si es fa una foguera tingueu en tot moment algun mitjà per apagar-la (galledes d'aigua, mànegues, extintors, etc.) i vigilar-la fins que quedi del tot extingida.

El Centre d’Emergències de Catalunya CECAT de Protecció Civil també ha fet arribar als municipis de més risc tot un seguit de recomanacions, com activar el pla de protecció civil municipal per incendis forestals i les mesures preventives previstes; mobilitzar les associacions de voluntaris de Protecció Civil per tasques de vigilància i detecció d’incendis; estendre la prohibició de llançar coets no només a menys de 500 metres de zona forestal, sinó també agrícola i parcel·les no urbanitzades; i buidar de manera preventiva els contenidors de residus que es trobin propers a zona forestal, agrícola i parcel·les no urbanitzades.

Mostrar formulari de contacte