Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Detecten un augment de facturacions elevades per dades de telefonia mòbil a Andorra

Detecten un augment de facturacions elevades per dades de telefonia mòbil a Andorra

Les companyies espanyoles reben desenes de consultes o queixes pels cobraments de 'roaming'. Un veí de Lleida ha denunciat que li van computar quasi 3.000 euros després de passar nou hores al Principat

21/12/2018 16:55

L'augment de casos de facturacions elevades pel sol fet de tenir activades les dades mòbils quan es visita Andorra està generant alarma entre els consumidors, acompanyada de centenars de consultes a les companyies espanyoles. En molts casos la queixa es deu a que se'ls ha cobrat simplement pel fet de tenir operativa la itinerància o l'accés a dades, malgrat que se'n hagi fet un ús limitat o nul.

Fonts del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, consultades per RàdioSeu, han explicat que de moment ja han tramitat formalment una queixa de consum per aquest motiu. Tot i això, segons les mateixes fonts, els darrers dies han rebut una vintena més de consultes i, segons els han reconegut des de les companyies telefòniques, les consultes adreçades directament als operadors ja es compten per centenars. Tanmateix, en molts casos les empreses addueixen que el desconeixement de les tarifes de roaming a Andorra no n'eximeix el compliment.

De moment el cas més impactant, que va revelar aquest dimarts el diari Segre, és el d'un veí de Lleida que denuncia que Orange li ha cobrat quasi 3.000 euros en un període de 9 hores que va estar a Andorra. L'afectat, Josep Barbero, assegura a més a més que en aquest temps tan sols es va connectar de manera manual "una vegada per llegir un whatsapp i l'altra per consultar el Facebook". Orange s'ha compromès a revisar el cas, però ha avançat que com a molt li rebaixarà fins als 700 euros.

L'home ha reconegut que va rebre dos SMS en què l'alertaven d'un cobrament de 50 euros i d'un altre de 90 euros, un tipus d'avisos que les companyies espanyoles només activen quan el consum ja s'ha disparat. D'altra banda, quan es creua la frontera del riu Runer, habitualment les firmes estatals envien missatges en què s'informa de les tarifes de roaming a Andorra, que actualment, segons aquestes informacions, són de 9 euros per 3 gigues al dia; i pel que fa a les trucades, d'1,82 euros/min (més 1,21 € per establiment de trucada).

En tot cas, d'altres usuaris afectats també s'han queixat darrerament, entre d'altres situacions, del fet que actualment aquest consum ja es dispara pel sol fet de tenir les dades mòbils activades, sense necessitat de fer-les servir de manera efectiva. Per això, ara molts usuaris ja opten per mesures dràstiques com són apagar el mòbil quan entren al Principat.

Cal recordar que Andorra no forma part de la zona 1 de roaming de la Unió Europea, en la qual des d'enguany ja es pot fer servir internet a un preu més assequible, sinó de la zona 2. Això implica que les seves tarifes per a usuaris de companyies estrangeres siguin semblants a les de països com ara Suïssa, Turquia, Rússia o el Canadà.

  • Andorra
    Andorra
  • Missatge de Movistar advertint d'un consum elevat per tenir activades les dades mòbils a Andorra
    Missatge de Movistar advertint d'un consum elevat per tenir activades les dades mòbils a Andorra

Mostrar formulari de contacte