Alins i la Vall Ferrera presenten la 8a Fira del Ferro Pirinenc amb un centenar de forjadors
El lema d’aquesta vuitena edició, centrada en l’os bru, és ‘De la Natura a la Forja’. El programa inclou la realització d'una escultura de ferro d’un plantígrad a mida real
La Vall Ferrera, d’Alins, organitza la vuitena Fira del Ferro Pirinenc els dies 7,8 i 9 de juliol amb la voluntat de donar a conèixer les arrels d’aquesta Vall del Pallars Sobirà i la importància històrica del ferro, mineral que li dóna el nom. L'esdeveniment l'organitza l'Ajuntament d’Alins, l’Associació de Boscos de Ferro i el Parc Natural de l’Alt Pirineu, amb el suport de la Diputació de Lleida.
La trobada dels forjadors a Alins serveix per intercanviar tècniques per treballar el ferro, realitzar escultures de forja, exposar les seves peces i vendre-les, i promocionar-se.
La vuitena edició batrà record de participants amb un centenar de forjadors i forjadores arribats de Catalunya, el País Basc, l'Aragó, Madrid, Andalusia i el País Valencià, que mostraran al públic el valor artístic del seu treball amb el ferro. A més a més, aquest any hi participaran també un grup de ferrers professionals d’Ucraïna i d’Argentina.
Edició dedicada a la natura i la fauna
Aquesta edició està dedicada a l’entorn de la natura i de la fauna de la Vall, amb el lema “De la Natura a la Forja”. El Parc de l’Alt Pirineu és l’hàbitat de nombroses especies, però, sens dubte, hi ha una espècie singular que té un pes determinant pel territori: l’ós bru. Aquest any, tal i com ha explicat Xavier Llor es realitzarà un projecte de forja que consistirà en la realització d’una escultura plantígrad de mida real, aproximadament 2,5 metres d’alçada, i que representarà un ós bru dret gratant-se l’esquena contra un tronc d’arbre, d’uns 4 metres aproximadament. La seva ubicació encara està pendent de decidir, però serà segurament a les afores d’un dels pobles de la Val.
Presentació
La Diputació de Lleida ha acollit aquest dilluns la presentació de la nova edició de la Fira del Ferro. L'acte ha comptat amb la participació del vicepresident tercer, Gerard Sabarich; l’alcalde d’Alins, Josep Maria Lladós, i el president de l’Associació de Boscos de Ferro, Xavier Llor.
El vicepresident Sabarich ha subratllat que la iniciativa serveix per posicionar un recurs natural i mil·lenari com és el ferro com a destinació turística singular proporcionant als visitants unes noves experiències. En el mateix sentit s’ha manifestat l’alcalde d’Alins, qui ha explicat la importància històrica del ferro i del seu treball en les fargues de la Vall Ferrera com a referent a Catalunya i Aragó.