Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Alliberats tres voltors negres a la Muntanya d'Alinyà

Alliberats tres voltors negres a la Muntanya d'Alinyà

El programa de reintroducció ja suma vuit exemplars en aquesta zona de l'Alt Urgell Aquesta au es troba en procés de recuperació a Catalunya

Voltor
Voltor
13/03/2009 19:55

L’Obra Social de Caixa Catalunya ha alliberat aquest divendres tres Voltors negres (Aegypius monachus) a la Muntanya d’Alinyà, territori de la seva propietat de 5.350 hectàrees i situat al Prepirineu de l'Alt Urgell. El tres voltors negres s’alliberen dins el projecte de reintroducció del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat i tindran una importància capdal en la recuperació d’aquesta espècie a Catalunya.

Aquests, però, no són els primers exemplars de Voltor negre que l’Obra Social de Caixa Catalunya deixa lliures a la Muntanya d’Alinyà. L’agost de 2007 es va alliberar el primer exemplar i l’octubre del mateix any, es van alliberar quatre individus més.

El primer dels alliberaments es va fer seguint el mètode 'hacking'. Aquest consisteix en l’alimentació dels polls sense que es percebi la presència humana, per tal que l’animal associï el terreny amb l’existència de menjar i així es fixi en el territori.

Per a l’Obra Social de Caixa Catalunya, l’experiència dels exemplars alliberats a Alinyà fins al moment és molt satisfactòria ja que d’aquests cinc voltors, dos estan fixats al territori dins de l’àrea de reintroducció.

Un projecte endegat fa tres anys

Aquest projecte, que duu el nom 'El retorn del voltor negre a Catalunya', es va engegar fa aproximadament tres anys i té com a objectiu que aquest ocell carronyaire, íntimament lligat als ambients mediterranis, torni a habitar a Catalunya. Amb l’execució del projecte al territori català, es garantirà un corredor biològic de vital importància a escala europea.

Per desenvolupar aquesta iniciativa s’han escollit dues zones molt concretes del Prepirineu català: la Muntanya d’Alinyà, extensa zona de muntanyes al Prepirineu de l'Alt Urgell, propietat de l’Obra Social de Caixa Catalunya, i la Reserva Nacional de Caça de Boumort.

Gràcies als alliberaments de l’Obra Social de Caixa Catalunya, juntament amb els que depenen del Departament de Medi Ambient i Habitatge, amb els d’avui seran ja 17 els voltors deixats anar des de l’any 2007 a Catalunya. Com a balanç global dels projecte comú, cinc dels exemplars alliberats fins al moment estan fixats al Prepirineu català i dos més estan en procés.

El projecte està finançat pel Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya conjuntament amb l’Obra Social de Caixa Catalunya. Tota la iniciativa té el suport de GREFA, entitat col•laboradora en la recepció, recuperació, trasllat i seguiment dels voltors alliberats; la Fundación Buitre negro (BVCF), qui va formar-ne part als inicis del projecte; les Comunitats de Madrid i Extremadura, que ajuden amb la cessió dels exemplars necessaris per realitzar la reintroducció de l’espècie, i de Red Eléctrica de España (REE), que fa una aportació econòmica.

El Voltor negre, un au en procés de recuperació

El Voltor negre és un rapinyaire que va patir una greu regressió des de mitjans del s.XIX –quan va desaparèixer de Catalunya com a nidificant– fins a finals del s.XX al llarg de la seva àrea de distribució europea. Durant les últimes dues dècades, ha anat recuperant lentament els seus efectius, localitzats, principalment, en el quadrant sud-oest d’Espanya.

El Voltor negre acompleix una importantíssima funció ecològica: l’eliminació dels cadàvers localitzats durant les seves prospeccions diàries. Gràcies a la reintroducció de l’espècie als Pirineus, podran, a la fi, tornar-se a comunicar genèticament els diferents nuclis de població europeus, fet que serà clau per a la conservació de l’espècie a llarg termini. En aquest sentit, ha estat vital el paper de les Comunitats d’Extremadura i Madrid en la cessió d’exemplars salvatges que han ingressat i, posteriorment, han estat rehabilitats en centres de recuperació de fauna.

L'Obra Social de Caixa Catalunya dóna resposta al seu compromís amb la sostenibilitat i la conservació del medi natural. Les principals línies d'actuació en aquest àmbit són l’adquisició i gestió d’espais amb interès ecològic o paisatgístic; la conservació de la fauna salvatge i la col•laboració en projectes de conservació del patrimoni natural i del paisatge, així com la sensibilització i l’educació ambiental.

Mostrar formulari de contacte