Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Alliberen els primers exemplars de truita autòctona criats a Escaló i Llavorsí

Alliberen els primers exemplars de truita autòctona criats a Escaló i Llavorsí

Prop de 300 exemplars s'han deixat anar al riu Noguera de Cardós, en un tram de pesca sense mort. El Pallars Sobirà és la comarca amb les truites de riu més pures de Catalunya
Alliberament a la Noguera de Cardós de truites criades en centres d'alevinatge (Foto: ACN)
02/07/2018 19:22

Els primers 300 exemplars de truita autòctona criats al centre d'alevinatge d'Escaló i Llavorsí han estat alliberats al riu, aquest divendres passat, en un tram de pesca sense mort del riu Noguera de Cardós. Aquests exemplars es van rescatar del canal de Sossís a causa de tasques de manteniment que s'hi havia de fer al mes de setembre passat. Durant aquests deu mesos s'han criat als centres del Pallars Sobirà amb un índex de supervivència per sobre del 75%.

Un dels punts forts d'aquests centres és que els peixos viuen a la mateixa aigua que després es trobaran al riu i se'ls alimenta amb menjar del tot natural. L'objectiu d'aquests centres d'alevinatge és repoblar els rius del Pirineu de truita autòctona i que la pesca torni a ser un dels esports més practicats al Pallars Sobirà i porti turisme a la comarca.

Un dels objectius dels centres de Llavorsí i Escaló és reduir la mortalitat dels exemplars que es deixen anar als rius per repoblar-los i augmentar-ne la supervivència. Els alevins s'agafen del medi natural, en aquest primer cas del canal de Sossís, i es porten als canals d'alevinatge on es criaran durant 8 o 10 mesos en semillibertat, amb les mateixes condicions d'aigua que trobaran posteriorment al riu i aliments similars als que es trobaran posteriorment al riu com cucs de terra o cucs de mosca.

El Pallars Sobirà és la comarca amb les truites autòctones més pures del país. Aquesta zona està catalogada com a Reserva Genètica de truites, per tal de garantir la conservació de la genètica de la truita autòctona. Ara, aprofitant la retirada de tots els exemplars de truita dels canals d'alevinatge, s'aprofitarà per fer unes obres de millora al canal de Llavorsí amb l'objectiu posteriorment poder-hi fer educació ambiental i explicar in situ els sistemes aquàtics del Pallars Sobirà com la biologia de la truita i totes les espècies associades com la llúdriga, l'almesquera o les granotes.

A la recuperació de les truites autòctones hi ha participat el Consell Comarcal del Pallars Sobirà, i les Societats de Pescadors, el Cos d'Agents Rurals i el Servei de Pesca Continental de la Generalitat de Catalunya.

Mostrar formulari de contacte