Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Alliberen uns 1.500 ciprínids autòctons als rius Flamisell i Noguera Ribagorçana i al pantà de l'Albagés

Alliberen uns 1.500 ciprínids autòctons als rius Flamisell i Noguera Ribagorçana i al pantà de l'Albagés

L'acció forma part d'un pla pilot per recuperar la població d'aquestes espècies, per a les quals només està permesa la pesca sense mort
Alliberament de ciprínids autòctons (Foto: Departament d'Acció Climàtica)
24/08/2022 13:40

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha alliberat aquest agost uns 1.500 exemplars de ciprínids autòctons al riu Flamisell, a la Pobla de Segur; al riu Noguera Ribagorçana, al pas per Corbins (Segrià), i al pantà de l'Albagés (Garrigues). Els peixos reintroduïts són bagres (Squalius laietanus), barbs de l'Ebre (Luciobarbus graellsii) i madrilles (Parachondrostoma miegii).

L'actuació s'emmarca en un pla pilot per recuperar i millorar les poblacions actualment en declivi d'aquestes espècies genuïnes de comarques de Lleida i de l'Alt Pirineu. També serveix per fomentar la pesca recreativa, que històricament ha estat més enfocada a la truita comuna (Salmo trutta). El desplegament es va iniciar al 2014, quan es va constatar la davallada d'aquestes espècies perquè se'n pescava més, segons es va concloure a partir de l'anàlisi dels permisos de pesca expedits. A Catalunya, la pesca de ciprínids autòctons només es pot fer sense mort. Per tant, els exemplars capturats s'han de retornar amb vida al riu tot seguit.

El pla obté exemplars provinents de rescats que es fan en rius que s'assequen durant l'estiu, per evitar mortalitats massives. També es capturen exemplars reproductors, tot induint les femelles perquè expulsin els òvuls per fecundar-los amb esperma i traslladar els òvuls a la piscifactoria perquè descloguin i creixin.

A més a més, des del 2018 s'ha comprovat que exemplars reproductors de bagra i madrilla s'han reproduït de forma espontània a les instal·lacions de la piscifactoria AiguaNatura, que està situada al Parc Natural dels Ports, a les Terres de l'Ebre.

Mostrar formulari de contacte