Alumnes de la Seu participen en un cens de nius d'oreneta
L'objectiu d'aquesta activitat és fomentar la sensibilització ambiental a les escoles urgellenques i afavorir la conservació de l'espècie El seguiment es duu a terme en diverses zones de la ciutat
Alumnes de l'Institut Joan Brudieu i de l'Escola Pau Claris de la Seu d'Urgell prendran part durant el matí d'aquest dijous, 21 de maig, en les primeres sessions de cens de nius d'oreneta de la ciutat. Els estudiants de secundària realitzaran aquesta activitat al barri de Santa Magdalena, mentre que els de primària ho faran a la zona de la caserna dels Mossos d'Esquadra. L'activitat la guiarà l'ornitòleg urgellenc Jordi Dalmau.
Més endavant d'altres centres educatius de la Seu també participaran en l'estudi de l'oreneta cuablanca, un dels bioindicadors que s'estudien en el marc del Pla de Seguiment de Bioindicadors de la capital urgellenca. L'objectiu de la iniciativa és "fomentar la sensibilització ambiental als centres escolars i afavorir la conservació de l'espècie, tot implicant els infants".
El seguiment de l'oreneta cuablanca està estandaritzat per l'Institut Català d'Ornitologia (ICO) mitjançant el Programa Orenetes. Aquest protocol consisteix en fer un comptatge de nius d'oreneta en les zones de mostreig, i fer una valoració del seu estat de conservació, és a dir, si estan sencers, trencats o bé en construcció.
Actualment el comptatge es realitza en cinc zones del municipi: el barri de Santa Magdalena, la zona de l'hospital, la zona d'influència del Col·legi La Salle, el barri de Sant Antoni i l'entorn de la caserna dels Mossos d'Esquadra.
Sensibilització ambiental
Tot i que es tracta d’un projecte científic, el comptatge té una component de sensibilització ambiental important "per la senzilla metodologia de cens i la simpatia que desperta l’espècie". Això fa que l'activitat esdevingui una eina molt útil per a l’educació ambiental i per apropar l’ornitologia, la natura i la ciència a la les escoles i a la ciutadania en general.
Des de l’any 2008, en el marc del Pla de Seguiment de Bioindicadors, l’Ajuntament de la Seu d'Urgell està realitzant un seguiment de diverses espècies bioindicadores amb l’objectiu de monotoritzar l’estat de conservació dels principals hàbitats i grups faunístics i botànics del municipi al llarg dels anys. Això ha de permetre detectar canvis i tendències, i així com incidir-hi per tal de millorar-ne l’estat de conservació.
Aquesta acció era una de les mesures prioritàries de l’Agenda 21 local, una eina que disposa el municipi per tendir cap a la sostenibilitat.