Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Alumnes de l'Institut-Escola d'Oliana desenvolupen una recerca sobre la transformació de l'entorn del municipi

Alumnes de l'Institut-Escola d'Oliana desenvolupen una recerca sobre la transformació de l'entorn del municipi

El treball dels infants de Cicle Superior ha culminat amb l'exposició 'La societat deixa rastre'. El centre olianès participa en el programa Investiga.edu, que també inclou els estudiants de primer d'ESO

Presentació de l'exposició 'La societat deixa rastre' per part d'infants de l'Institut-Escola d'Oliana
Presentació de l'exposició 'La societat deixa rastre' per part d'infants de l'Institut-Escola d'Oliana
25/05/2022 17:50

Els infants de Cicle Superior de l’Institut-Escola d’Oliana han presentat aquest trimestre l'exposició 'La societat deixa rastre', que és eñ resultat final del projecte sobre la transformació del paisatge d’Oliana al llarg del temps que han estat desenvolupant amb el projecte Investiga.edu. La mostra s'ha pogut veure a la plaça de la Reguereta.

Aquest programa, promogut per l'Associació Recerca i Difusió del Patrimoni Històric (ARDPH),  té l’objectiu d’apropar la ciència als centres educatius d’entorns rurals i compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia, del Ministeri de Ciència i Educació. Al llarg del seu projecte, l’alumnat de 5è i 6è va descobrir com la ciència s’aproxima als paisatges de temps passats. A partir de tallers de paleontologia, van veure com els fòssils de la Costeta Bonica ens permeten reconstruir el paisatge de fa milions d’anys i com l’arqueologia investiga l’entorn de fa mil·lennis a través de les restes vegetals conservades en els jaciments arqueològics, gràcies a l’arqueobotànica.

A més a més, l’alumnat va recollir la memòria oral de veïns, veïnes i famílies per saber com era Oliana antigament i, finalment, al començament d'abril van fer una sortida als entorns de l’embassament olianès per observar-ne l'actual ecosistema. En aquesta última activitat, els nens i nenes "van comprovar que, malauradament, avui gran part de l’entorn està colonitzat per deixalles", indiquen des del centre educatiu. Va ser precisament a partir d’aquest fet que va sorgir entre l’alumnat la idea de realitzar  una exposició, un espai en el que volien "donar a conèixer a tot el poble les conclusions de la seva recerca" tot mostrant "les restes que ens han arribat del passat i també aquelles que estem deixant a les societats futures, per fer-nos reflexionar sobre aquest tema".

Per tal de poder fer l’exposició, l'alumnat va comptar amb la col·laboració i la implicació dels veïns i les famílies, que van cedir alguns dels materials exposats. Amb aquesta exposició, es va donar per conclòs el projecte Investiga.edu, en el que també hi participa enguany l’alumnat de 1r d’ESO d'Oliana. En aquest cas, repeteixen l’experiència de l’any passat i realitzen un projecte d’investigació sobre el jaciment arqueològic de la Cova de Montanissell, al nucli de Sallent (Coll de Nargó). D'aquí a poc temps també mostraran els resultats de la seva recerca.

 

Mostrar formulari de contacte