Alumnes de secundària de la Seu es formen en el marc de la tria del jurat jove pel Concurs de Formatges Artesans del Pirineu
Els estudiants han tastat varietats locals amb l'assessorament de professors de l'Escola Agrària. Els seleccionats escolliran el seu formatge preferit d'entre els prop de cinquanta productors que participen al certamen
Uns 200 alumnes de segon d'ESO dels centres educatius de la Seu d'Urgell han passat entre aquest dijous i divendres per l'Espai Ermengol per rebre formació sobre l'elaboració de formatges. Un dels motius d'aquesta activitat és que a través d'ella s'escolliran els membres del jurat jove que triarà el seu producte favorit del Concurs de Formatges Artesans del Pirineu 2023, que se celebrarà el 14 d'octubre vinent en el marc de la Fira de Sant Ermengol.
La formació ha anat a càrrec de Xavi Patxot i Nati Vall, professors de l'Escola Agrària del Pirineu, que han ofert als alumnes nocions bàsiques sobre com distingir un bon formatge i quins criteris cal tenir en compte. Per tal de posar-ho en pràctica, s'ha dut a terme un tast en què s'ha provat tres varietats de formatgeries artesanes de l'Alt Urgell: Cal Majuba, Castell-llebre i Mas d'Eroles.
La tinent d'alcalde i regidora d'Educació de l'Ajuntament de la Seu, Christina Moreno, s'ha mostrat satisfeta d'aquestes jornades que han servit per donar "el tret de sortida" als actes previs de la Fira de Sant Ermengol. De fet, el consistori vol potenciar que l'agenda vinculada al certamen no es limiti al tercer cap de setmana d'octubre i que englobi més propostes al llarg de les setmanes i dies precedents. Moreno valora que aquesta activitat "engloba molts àmbits, com són el reconeixement del sector primari, el fet que es realitzi a l'Espai Ermengol-Museu de la Ciutat i l'arrelament amb la Seu com a ciutat del formatge". Tot plegat, hi afegeix, dóna als alumnes "una visió molt completa de què és el formatge, no només com a aliment sinó amb tot el procés que hi ha darrere".
#EnImatges Formació a l'@EspaiErmengol del jurat jove que participarà al concurs de la 29a edició de la Fira de formatges artesans del #Pirineu de la @firastermengol. La proposta ha comptat amb la participació de 200 alumnes de 2n d'ESO dels centres educatius de #laSeu. pic.twitter.com/BKRoLWKwlg
— RàdioSeu (@RadioSeu) September 22, 2023
Conèixer tot el procés del formatge
Xavi Patxot ha explicat a RàdioSeu que la idea principal és "posar en valor el producte estrella de la comarca, tenint-hi en compte tots els processos que hi intervenen, des de l'agricultor que cultiva l'herba que mengen les vaques fins a la producció i la venda final al consumidor". Patxot creu que aquestes col·laboracions entre institucions i productors "acaben sent positives per la ciutat, per la comarca i per tothom".
Pel que fa al paper de l'Escola Agrària, el professor indica que és el primer cop que participen en una activitat com aquesta, tot i que anteriorment ja han ofert cursos dedicats al formatge i també s'han implicat directament en activitats de la Fira de Sant Ermengol.