Alumnes d'ESO de La Salle presenten un treball sobre la soledat no volguda entre majors de 70 anys a la Seu d'Urgell
Més d'un centenar de veïns han respost a l'enquesta, que aborda els problemes del col·lectiu a nivell econòmic, social, de salut i d'atenció per part de les administracions. L'estudi forma part del programa Aprenentatge i Servei
Quatre alumnes de 4t d'ESO del Col·legi La Salle de la Seu d'Urgell ha elaborat un treball sobre la soledat no volguda entre habitants de la ciutat majors de 70 anys, que la ciutat tindrà en compte a l'hora d'elaborar polítiques per aquest perfil de persones. Els estudiants, Emanuel Ciro, Maria Denisse, Sara Ibern i Xènia Sancho, n'han presentat les conclusions aquest dijous en un acte públic a la sala de plens del consistori.
L’estudi, anomenat ‘La soledat no desitjada, una realitat de present i futur’, pretenia conèixer les necessitats d'aquest col·lectiu. Entre aquestes han esmentat els problemes econòmics que tenen una part important de majors de 70 anys que viuen sols, atès que el 51,5% dels enquestats afirma que no té problemes per arribar a final de mes però el 48,5% restant sí que es troba amb dificultats, en molts casos pel fort augment de preu dels aliments i d'altres necessitats bàsiques que hi ha hagut els darrers anys. Més enllà d'aquesta qüestió, també veuen necessària una millor atenció per part de totes les administracions públiques i creuen que els manca més informació sobre els serveis públics a què poden accedir, a banda de tenir un cert sentiment d’abandonament per part de la societat en general.
La regidora de Gent Gran de l’Ajuntament de la Seu, Paqui Gómez, va introduir els alumnes i assegura que amb aquesta anàlisi el consistori vol fer "una passa endavant per poder millorar la qualitat de les persones majors de 70 anys que viuen soles, tot donant solucions a les seves demandes i necessitats que hem pogut constatar a través d’aquesta enquesta".
De la seva part, els quatre alumnes que han elaborat el treball han remarcat que aquest procés ha estat per a ells "una experiència molt enriquidora", perquè els ha servit per conèixer de primera mà el dia a dia de bona part de la gent gran de la Seu i Castellciutat, així com els serveis que reben com pot ser la teleassistència o els àpats a domicili, i conceptes com ‘edadisme’.
Enquesta telefònica
L'estudi s'emmarca en el projecte Aprenentatge i Servei de La Salle. Els estudiants han trucat 107 persones, tot identificant-se prèviament i explicant-los el sentit i els objectius del treball. A més de la situació econòmica, també han preguntat sobre el context s han estat diverses: situació econòmica, familiar i de salut, així com també sobre quins serveis creuen que manquen o cal reforçar al nostre municipi. Els alumnes han remarcat que només disposaven del número de telèfon de les persones a qui havien de trucar i que en cap cas no n'han gestionat cap altra informació.
Aquest pla ha constat d’una fase teòrica (4 hores) on la dinamitzadora de Gent Gran va donar eines i informació als alumnes perquè pugessin conèixer la situació de la gent gran a la Seu, així com també informació dels recursos que hi ha i la seva explicació. La fase pràctica (19 hores de servei), on els alumnes supervisats també per la dinamitzadora de Gent Gran, van portar a terme les trucades per recavar el màxim d’informació possible i així crear una base de dades fiable per poder treballar-hi posteriorment. Per l’ocasió, l’Ajuntament va habilitar al centre cívic El Passeig quatre telèfons per a poder fer aquesta tasca.