Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Andorra acomiada l'últim teleesquí antic en desús, a la Vall d'Incles

Andorra acomiada l'últim teleesquí antic en desús, a la Vall d'Incles

Aquest giny va ser el primer de la zona, ja fa més de 50 anys, i s'havia utilitzat com a mitjà de transport a l'hivern. Els darrers anys Ski Andorra ha retirat mitjans que ja estaven fora de servei, per contribuir a la preservació del paisatge i de la fauna

Treballs de desmuntatge de l'antic teleesquí de la Vall d'Incles, l'últim en desús que faltava per retirar a Andorra (Foto: Ski Andorra)
Treballs de desmuntatge de l'antic teleesquí de la Vall d'Incles, l'últim en desús que faltava per retirar a Andorra (Foto: Ski Andorra)
16/01/2024 12:55

L'associació Ski Andorra, que agrupa les estacions d'esquí del Principat, ha completat un projecte de retirada de remuntadors en desús, amb l'objectiu de contribuir a la millora del paisatge i la protecció del medi ambient i la fauna. Dins d'aquest objectiu, recentment s'ha viscut un moment significatiu, i emotiu per als aficionats a l'esquí, amb la supressió de l'últim teleesquí fora de servei que quedava instal·lat: el que hi havia a la Vall d'Incles, un dels paratges més representatius del país.

D'aquesta manera, Andorra s'afegeix a accions semblants que es duen a terme en països com França, que lidera la iniciativa. El vell teleesquí d'Incles constava de 4 pilones i ara feia anys que ja no funcionava i té un valor simbòlic perquè havia estat el primer que es va instal·lar en aquesta vall, ja fa més de 50 anys. Pertanyia a la família Sanclimens, de la Casa Jan del Sastre, i havia funcionat no només a nivell lúdic sinó també com a mitjà de transport a les muntanyes durant l’hivern, a més de ser un testimoni del desenvolupament històric de la zona.

La família va aconseguir d’aquesta forma deixar una empremta pròpia en el paisatge i en la memòria dels habitants locals durant molts anys, ja que el remuntador "va esdevenir una icona local", recorden des d'Ski Andorra.

Teleesquís en funcionament al Canaro i el Peretol

Tot i que Sanclimens volia reemplaçar-lo amb un de nou, o si més no restaurar-lo, finalment la història va continuar amb la introducció de nous remuntadors, com el del Parador Canaro o el del Peretol, que encara segueixen en funcionament. En el primer cas, dóna servei directament als clients d'aquest conegut hotel. I en el segon cas, ha esdevingut un referent per als aficionats al freeski (estil lliure) i hi entrenen sovint experts com el suec establert a Andorra Henrik Harlaut -medallista olímpic als Jocs d'Hivern de Pequín 2022- o els espanyols Thibaut Magnin i Javi Lliso.

D'aquesta manera, amb la retirada d'equips obsolets, Ski Andorra vol contribuir a "reduir considerablement la petjada de carboni i promoure la conservació de la biodiversitat a la regió". La retirada l'ha fet l'empresa especialitzada 'L’Home del Sac', que va anar traient totes les peces del giny. El remuntador es va transportar a un centre de reciclatge, on es van processar de manera adequada totes les peces. S'aposta així, per "liderar el camí cap a una indústria de l'esquí més sostenible i conscient amb el medi ambient". El comiat d'aquest teleesquí, conclouen, "no només tanca un capítol de la història, sinó que també obre les portes a un futur més net i ecològic".

Mostrar formulari de contacte