Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Andorra amplia la capacitat per fer ventilació mecànica als pacients de COVID-19

Andorra amplia la capacitat per fer ventilació mecànica als pacients de COVID-19

Nova víctima mortal al Principat, on se sumen 439 casos de coronavirus. Hi ha ingressats 50 pacients a l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell
Hospital Nostra Senyora de Meritxell (Foto: ACN)
03/04/2020 20:30

El ministre de Salut d'Andorra, Joan Martínez Benazet, ha anunciat aquest divendres que l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell ha augmentat la capacitat de ventilació mecànica als pacients de COVID-19 que ho puguin requerir en un futur. Durant la seva compareixença, Martínez Benazet ha explicat que es treballa amb l’objectiu d’estar preparats davant possibles escenaris futurs i ha detallat que fins ara hi havia una vintena d’aparells funcionant, però s’ha aconseguit ampliar “fins a 27 ventiladors mecànics operatius i en perfectes condicions”.

De fet, el titular de Salut ha posat en relleu que actualment hi ha “un marge de resposta” per fer front al coronavirus i que actualment s’atén correctament a tots els pacients que necessiten ventilació mecànica. Tot i això, Martínez Benazet ha emfatitzat que el Govern treballa contínuament, juntament amb el SAAS, en un pla de contingència per reforçar encara més la disponibilitat de ventilació mecànica i altres eines sanitàries a Andorra.

A més, el ministre ha remarcat que “tota la ciutadania que es queda a casa és qui ajuda al nostre sistema sanitari i que puguem donar resposta a aquelles persones que ho requereixen”. “Un agraïment a tots els ciutadans i a tots els professionals sanitaris i de serveis essencials que estan donant resposta amb molt esforç perquè saben que guanyarem”, ha afegit.

Ús de les mascaretes de protecció

Pel que fa a la distribució de mascaretes mèdiques a les farmàcies, Joan Martínez Benazet ha recordat que actualment s’està prioritzant la venda d’aquesta element de protecció a les persones especialment vulnerables a la malaltia per edat avançada o per patologies de base, a les persones sospitoses o confirmades d’infecció aïllades –per indicació mèdica– al seu domicili. La dispensació s’efectua a través dels seus familiars o cuidadors. Així mateix, les autoritats sanitàries ja han adquirit material de protecció per a grups específics, com ara professionals sanitaris, centres sociosanitaris, cossos especials, serveis al públic dels comuns o altres serveis essencials.

El Ministeri de Salut ha informat a les farmàcies que poden fer abastiment de material de protecció facial per a la població. D’aquesta manera, quan es vagi normalitzant el subministrament global, es preveu que en pocs dies les farmàcies puguin disposar d’aquest producte per a la població general.

El ministre ha explicat que la utilització de les mascaretes és necessària sobretot per a evitar que les persones amb la malaltia la puguin transmetre i per augmentar la protecció de les persones vulnerables contra el virus. Ha recordat que les mascaretes no proporcionen per si soles la protecció suficient, i sovint pot crear una falsa seguretat, cal combinar el seu ús amb una bona higiene de mans amb aigua i sabó, respectar la distància de dos metres, extremar la neteja i desinfecció de les superfícies, i sobretot, quedar-se a casa.

Actualització de les dades sanitàries de la COVID-19 a Andorra

El govern d'Andorra ha informat aquest divendres de la defunció d'un usuari del centre sociosanitari El Cedre que es trobava a l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell, amb la qual cosa la xifra de víctimes mortals seria ja de setze. Pel que fa al volum de casos, al país se n'han registrat 439, 407 dels quals són actius. Entre els positius hi ha 96 persones que formen part del personal sanitari i 19 dels cossos especials. A banda, a l'hospital hi ha 50 pacients ingressats, disset d'ells a la Unitat de Cures Intensives (UCI) i quinze sota ventilació mecànica.

Mostrar formulari de contacte