Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Andorra aprova la creació del Centre Carlemany de Llengua Catalana a Praga

Andorra aprova la creació del Centre Carlemany de Llengua Catalana a Praga

El nou ens pren el relleu del Lectorat de Català de la capital txeca, que es duu a terme des de fa 30 anys. L'acord referma la col·laboració existent entre el Govern andorrà i la Universitat Carolina
Lectorat de Català 2017 a la Universitat Carolina de Praga (www.epep.cz)
30/08/2017 18:10

El Consell de Ministres d'Andorra ha aprovat aquest dimecres la reconversió del Lectorat de Català de Praga en el nou Centre Carlemany de Llengua Catalana. La titular de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, ha explicat al Govern que amb aquesta acció "es garanteix la presència andorrana a Praga, tot dinamitzant la vida acadèmica en català i consolidant la tasca històrica feta a la capital de la República Txeca, a través del Lectorat, durant els darrers 30 anys".

Amb la reconversió s'oficialitzaran tres assignatures més perquè els estudiants txecs rebin crèdits universitaris a partir d’aquest mes d’octubre. Es contractaran els professors titulars d'aquestes assignatures (col·laboradors actius del Lectorat) perquè disposin d'un contracte de prestació de serveis amb la Universitat Carolina. També se cedirà permanentment per part de la Universitat una aula per difondre el català i la resta d'assignatures vinculades al Lectorat, i s'adaptaran totes les assignatures, les històriques o les de nova creació, al nou pla acadèmic universitari.

La nova estructura compta amb el suport del Govern txec i de la Universitat Carolina després de les converses mantingudes des del febrer del 2016, entre la direcció de l'Institut d'Estudis Romànics del centre universitari centreeuropeu i els responsables del Lectorat de català. Els organismes universitaris txecs han valorat de manera positiva la tasca realitzada fins ara a favor de la llengua catalana i d'Andorra, tot recomanant la seva integració en un centre cultural i lingüístic més ampli.

Intercanvi cultural

El Lectorat de català a Praga fou una iniciativa creada el 1991 pel Govern d'Andorra, ratificada pel conveni signat el 1993 per la Universitat Carolina (l'Institut d'Estudis Romànics) i el Govern d'Andorra, i reafirmat els anys 2000 i 2009 per ambdues institucions, mitjançant la signatura de nous acords.

L'oferta (cursos, cultura, certificats) és oberta a tothom i és totalment gratuïta. El Lectorat està situat en una aula del Rectorat de la Universitat Carolina. Amb el conveni, aquest espai, passarà a ser la seu del Centre Carlemany de Llengua Catalana.

Mostrar formulari de contacte