Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Andorra celebra aquest dijous, 8 de setembre, la Diada de Meritxell

Andorra celebra aquest dijous, 8 de setembre, la Diada de Meritxell

Es tracta d’un dia de festa local a tot el territori andorrà, que durant una jornada tanca les botigues i atura l'activitat. La diada se celebra sobretot al voltant del santuari de Meritxell, al Comú de Canillo

Andorra
Andorra
08/09/2016 12:35

Andorra celebra aquest dijous, 8 de setembre, i des de l'any 1873, la festa en honor a la seva patrona, la Mare de Déu de Meritxell. Es tracta d’un dia de festa local a tot el territori andorrà, que durant una jornada tanca les botigues i atura l'activitat. La diada se celebra sobretot al voltant del santuari de Meritxell, al Comú de Canillo, però també es fan actes diversos en d’altres comuns.

Les celebracions comencen la vigília al vespre, amb la Vetlla de Santa Maria de Meritxell, que compta amb una processó de torxes que va des del monument dels Pareatges fins a l’església, passant pels jardins del santuari. A primera hora del matí s'obren les portes del santuari i se celebren la Missa de l’Aurora i la Missa jove, que acaben amb un esmorzar amb tots els peregrins. Més tard, té lloc una missa concelebrada per tots els sacerdots d’Andorra, que compta amb una alta participació i l’assistència de les autoritats polítiques andorranes i que acaba amb el cant dels goigs.

La tradició vol que, una vegada acabada la missa, els peregrins vinguts a peu des de les set parròquies donin un petó a la medalla que porta la talla. Acabada la missa hi ha sardanes al claustre Monestir de Meritxell i a la tarda el Concert Popular de la Diada a càrrec del Cor Nacional dels petits cantors d’Andorra. Durant tota la Diada, el Govern posa un servei gratuït de transport per arribar al santuari.

La llegenda de Nostra Senyora de Meritxell

La llegenda explica que un dia, quan els habitants de Meritxell caminaven cap al poble de Canillo per assistir a la missa d’Epifania, van fer una troballa extraordinària. Prop de l'indret on actualment s'alça el santuari, descobriren, al costat d'un roser florit, una estàtua de la marededéu.

Aleshores, anaren fins a Canillo i contaren la història al capellà de la parròquia, que decidí guardar l'estàtua a l'Església del poble. Ara bé, l’endemà la imatge de la Mare de Déu va desaparèixer de l’església i va ser trobada de nou al peu del roser florit. Llavors, els habitants cregueren que l'estàtua corresponia a la parròquia d'Encamp, però aquesta hipòtesi es mostrà tan equivocada com la primera. I és que, tan bon punt portaren l'estàtua de la Mare de Déu fins a Encamp, desaparegué de nou i tornà al mateix lloc on l'havien trobada. Quan finalment comprengueren que l'estàtua desitjava romandre en aquell lloc, els habitants del Principat li construiren un santuari al costat del roser.

Missatge del Cap de Govern, Antoni Martí, amb motiu de la celebració del Dia de Meritxell

El Cap de Govern d'Andorra, Antoni Martí, ha emès un comunicat amb motiu de la celebració del Dia de Meritxell en què destaca la importància de la modernització del país i la transformació que s'està duent en diversos àmbits "per posar unes bases sòlides a una Andorra que continuï donant oportunitats a tots els seus ciutadans". Martí ha fet una crida "a la unitat dins de la diversitat" i ha reiterat que la voluntat del govern és "encarar els grans reptes de futur entre tots", posant com a exemple el pacte d’Estat per a l’Acord d’Associació amb la Unió Europea i amb l’oferta d’entesa per a la reforma del sistema sanitari i de les transferències i competències als Comuns.

Text íntegre:

"És un plaer i un honor poder dirigir-me, un cop més, a la ciutadania andorrana amb motiu de la celebració del Dia de Meritxell. La Festa de la nostra Patrona sempre ha estat un dia de felicitat i retrobament entre amics i coneguts, una jornada on la unió del nostre país es fa palpable i on tots demostrem que ens estimem aquesta terra que tant ens ha donat. Meritxell ens permet fer realitat la divisa andorrana: La unió fa la força.

Més enllà del protocol i les tradicions, que són obligatoris i necessaris per poder demostrar el compromís d’Andorra amb els seus orígens, el Dia de Meritxell és el dia de la gent d’Andorra. Un dia on el nostre país demostra l’essència del que realment ha estat al llarg dels anys i del que continua sent, un país d’acollida on tots treballem pel futur dels nostres fills, on tots treballem per millorar Andorra.

L’Andorra del futur serà molt diferent del país que vam conèixer en el passat, tots hem de ser conscients, per poder caminar plegats, que el camí que hem emprès és el de la modernització del nostres país. Una transformació d’Andorra que pretén reformar diversos àmbits i que té com a principal objectiu posar unes bases sòlides d’una Andorra que continuï donant oportunitats a tots els seus ciutadans.

En diverses ocasions he recordat que la transformació social i econòmica que estem vivint és inajornable i que el futur d’Andorra passa per ser un país obert a Europa i al món, i promovent iniciatives de transparència i homologació. El Govern que tinc l’honor d’encapçalar està convençut que el futur passa per tirar endavant aquestes polítiques, però també està convençut que la reforma passa per estar al costat de la gent. Perquè el nostre objectiu és seguir fent d’Andorra un país acollidor, un país per viure.

Sovint l’activitat frenètica de cada dia no ens deixa veure quins són els nostres actius reals com a país: tenim una seguretat ciutadana exemplar, un entorn i una natura fabulosos que ens permeten viure i treballar en un entorn únic, una cultura i una història mil·lenàries que ens fa ser singulars i un sistema educatiu gratuït, multidisciplinari i multilingüe molt competitiu que és envejable a ulls del món. Aquesta és l’Andorra que també hem de promocionar, la que cuida el nostre patrimoni, dóna cada vegada més oportunitats als nostres joves i la que esta al costat de la seva ciutadania.

Una Andorra que mira el futur amb entusiasme, seguretat i ambició. I fer-ho des de la unitat. Una unitat que no implica renunciar a les diferències, als diversos punts de vista que enriqueixen la nostra societat. És més, sense aquesta diversitat, la unitat de la nostra divisa no seria possible: perquè només es poden unir elements diferents, no uniformes. El Dia de Meritxell és una bona ocasió per fer una crida a aquesta unitat dins de la diversitat. Els responsables polítics ens hem d’emmirallar en la nostra societat i ser capaços de caminar plegats cap a un futur esperançador, mantenint i respectant les nostres diferències.

La voluntat del Govern és aquesta, encarar el grans reptes de futur entre tots. Així ho hem fet amb el pacte d’Estat per a l’Acord d’Associació amb la Unió Europea i amb l’oferta d’entesa per a la reforma del sistema sanitari i de les transferències i competències als Comuns.

Sempre m’ha agradat conversar, escoltar i guiar-me pel que em diuen els meus conciutadans; crec que treballar pel país és creure en ell i sobretot creure en la seva gent. En aquest dia d’unió nacional, en el dia de la gent d’Andorra deixeu-me desitjar-vos un feliç Dia de Meritxell. Visca Andorra".

Mostrar formulari de contacte