Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Andorra començarà dimecres a donar cita pel test d'anticossos de la COVID-19

Andorra començarà dimecres a donar cita pel test d'anticossos de la COVID-19

Les proves està previst que s'iniciïn dilluns vinent. Finalment els fronterers hauran d'anar al punt habilitat a Santa Coloma. La despesa generada al Principat per fer front a la pandèmia és de cinc milions d'euros

Tests d'anticossos de la COVID-19 (Foto: Govern d'Andorra)
Tests d'anticossos de la COVID-19 (Foto: Govern d'Andorra)
27/04/2020 19:55

El govern d'Andorra preveu donar les primeres cites prèvies per fer el test d'anticossos a la població a partir d'aquest dimecres i que les proves es comencin a dur a terme dilluns que ve. Tot i això, aquesta setmana ja se'n practicaran diverses als col·lectius de sanitaris i sociosanitaris, així com als voluntaris i les seves unitats de convivència. Pel que fa als treballadors fronterers, hauran d'adreçar-se finalment per motius de logística al punt habilitat a Santa Coloma, a la caserna dels Bombers. Es calcula que la capacitat diària al conjunt de les onze àrees instal·lades arreu del país amb aquesta finalitat serà d'uns 8.000 tests.

Des de l'executiu andorrà han indicat que hi ha més de 53.000 inscrits a les proves i que l'objectiu és que arribin a tots els residents, motiu pel qual des dels comuns contactaran amb les persones que no hagin aconseguit formalitzar la sol·licitud de cita prèvia. A més, s'ha explicat que l'operatiu mobilitzarà 376 efectius sanitaris i 348 més de caire logístic i que, fins al moment i incloent-hi el cost que té aquest cribratge poblacional, la despesa generada al país per fer front a la pandèmia és de cinc milions d'euros.

El ministre andorrà de Salut, Joan Martínez Benazet, ha manifestat que el desplaçament als anomenats StopLabs, els punts on es duran a terme els tests, s'haurà de fer preferiblement en vehicle. Tot i això, també s'ha habilitat una zona per a vianants i s'han previst unes unitats mòbils per facilitar-ne l'accés a les persones amb mobilitat reduïda. A més, ha afirmat que els resultats de les proves es computaran de forma anònima i, per tant, "cap dada ni la situació personal de cadascú sortirà".

11 zones de control

Per realitzar les dues proves a tota la població es distribuiran 11 zones de control i 59 punts de control (StopLabs) arreu del territori. Les zones de control es distribueixen de la següent manera: 1 a Canillo, 3 a Encamp, 1 a Ordino, 2 a La Massana, 2 a Andorra la Vella; 1 a Escaldes-Engordany i 1 a Sant Julià. Cada zona de control comptarà amb un coordinador sanitari, responsable de les anàlisis i dels recomptes. Als punts de control, un sanitari serà el responsable de realitzar la prova i dos auxiliars cooperaran en la lectura i la interpretació de les dades.

Dades epidemiiològiques

Quant a les dades epidemiològiques, dels 743 casos de covid-19 detectats al Principat hi ha 318 d'actius, 32 dels quals estan hospitalitzats i la meitat d'ells a l'UCI.

Mostrar formulari de contacte