Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Andorra dóna llum verd a la signatura de l'Acord sobre trasllat de residus amb Espanya

Andorra dóna llum verd a la signatura de l'Acord sobre trasllat de residus amb Espanya

El text incorpora la possibilitat que les cendres procedents del CTRASA puguin ser exportades a Espanya Alhora, la signatura del conveni també ha de permetre importar residus per proximitat geogràfica al forn incinerador de la Comella

Abocador de Benavarre
Abocador de Benavarre
20/10/2011 09:28

El Govern d'Andorra ha donat llum verd aquest dimecres a la signatura de l’Acord sobre el trasllat de residus amb Espanya, un text que reforça el grau de cooperació entre tots dos països i que, al mateix temps, estableix una reciprocitat més clara a l’hora de gestionar la circulació dels residus en tots dos sentits.

Aquest instrument jurídic estableix un nou marc per a l’exportació de residus originaris d’Andorra, com ara els productes carnis o sanitaris. Una altra de les novetats que incorpora el text validat pel Consell de Ministres és la possibilitat que les cendres procedents del Centre de Tractament de Residus d'Andorra S.A. (CTRASA) puguin ser exportades a Espanya.

L’acord també possibilita la importació d’Espanya, prioritzant criteris de proximitat geogràfica, de determinats residus definits pel Reglament europeu 1013/2006 per ser valoritzats a Andorra. La durada de l’acord es manté per quatre anys, però el Principat i Espanya han acordat afegir l’opció de renovar tàcitament l’acord. A més, el conveni preveu l’aplicació provisional a partir de la data de la signatura.

El cap de Govern, Antoni Martí, va posar sobre la taula l’acord sobre el trasllat de residus a la reunió mantinguda amb el president del govern espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero, el passat 4 de juliol. En aquest sentit, tant el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, com la seva homòloga espanyola, Trinidad Jiménez, es van comprometre a treballar per enllestir al més ràpid possible aquest conveni. Un cop se signi l’Acord sobre el trasllat de residus amb Espanya, tots dos estats mantindran un intercanvi d’informació permanent a fi d’optimitzar l’aplicació del nou marc de gestió.

Una sortida als residus del Centre de Tractament de la Comella

La voluntat andorrana podria ser realitzar la signatura definitiva per donar validesa al conveni abans de les eleccions generals espanyoles, el proper 20 de novembre. El ministeri de Medi Ambient d'Andorra té especial interès en donar validesa com abans millor a aquest document tenint en compte la situació del forn del CTR, que es troba molt per sota de la seva capacitat, motiu pel qual ha de fer llargues parades tècniques. Aquestes aturades representen un important greuge econòmic.

Així doncs, l'entesa entre els dos països permetrà que es puguin importar residus provinents de l'Estat Espanyol al Principat, i així augmentar l'activitat del forn. De moment ja hi ha un abocador públic interessat a la Cerdanya, gestionat per la Generalitat de Catalunya.

Un cop assolit l'acord caldrà també veure quins residus es produeixen, quins es poden portar i amb quines condicions. També serà necessari definir d'on s'exportaran el residus i com es realitzarà el seu trasllat. És a dir, amb quins vehicles, i en quins moments es farà el desplaçament de deixalles i residus des d'Espanya cap a Andorra. Finalment, també s'haurà de posar sobre la taulaa de quina manera s'ha de realitzar el control al respecte.

Actualment està vigent el conveni bilateral sobre residus entre Andorra i Espanya signat el 2006, que ha quedat obsolet ja que quan es va validar encara no estava en funcionament el forn incinerador.

Mostrar formulari de contacte