Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Andorra disposarà de bus nocturn entre setmana i els diumenges

Andorra disposarà de bus nocturn entre setmana i els diumenges

El Govern ampliarà de dilluns a dijous el servei que ja s'ofereix actualment les nits de divendres i dissabte. Es dóna resposta així a una de les principals peticions rebudes en un procés participatiu sobre mobilitat

Estació Nacional d'Autobusos d'Andorra (Foto: arxiu)
Estació Nacional d'Autobusos d'Andorra (Foto: arxiu)
04/07/2024 11:25

El Govern d'Andorra ha anunciat una ampliació del servei de bus nocturn per dins el país, amb noves franges horàries de dilluns a dijous i també diumenge, ampliant així el servei actual que ja s’ofereix les matinades de divendres, dissabtes i festius. La nova oferta, que es posarà en marxa a partir del setembre en forma de prova pilot, permetrà allargar el servei actual de transport públic nacional més enllà de l’última sortida que s’ofereix actualment (depenent de la línia és entre les 21.30 h i les 22.00 h).

La decisió del Govern s’impulsa després d’escoltar les diverses propostes de millora que la ciutadania ha detectat durant el procés participatiu que el mateix Executiu va celebrar fa uns mesos, així com també davant de la demanda de diversos sectors socioeconòmics del país. Així ho ha anunciat el secretari d’Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat, David Forné, juntament amb la secretària d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana, Mariona Cadena, a la presentació dels resultats que s’han obtingut fruit del procés participatiu per conèixer les proposes de millora i l’opinió de la ciutadania sobre el transport públic i la mobilitat sostenible del país.

Forné ha explicat que l’ampliació d’horaris nocturns és "una de les primeres mesures" i ha destacat que s’han programat i es tindran en compte totes aquelles propostes que durant la validació tècnica s’han vist com a viables, com per exemple la millora dels traçats de les línies d’autobús nacional o la instal·lació de més pantalles informatives a les parades. En total, i durant tot el procés, s’han recollit 474 propostes, de les quals 346 es consideres viables o parcialment viables, 48 ja estan implementades i 80 s'han valorat com a inviables.

El secretari d’Estat ha detallat que més de la meitat de les propostes han girat al voltant del transport públic nacional i la definició d’un model de transport segregat. Per això, Forné ha emfatitzat que la ciutadania reforça i valida l’aposta del Govern amb l’encàrrec d’un estudi d’implantació de carrils específics i el posterior pla sectorial d’infraestructures del transport públic urbà de viatgers associat.

Un altre dels aspectes que més ha subratllat la ciutadania és el de millorar la coordinació entre organismes i institucions encarregades del transport públic. És per aquest motiu que el Govern plantejarà la creació d’una autoritat nacional del transport que s’encarregaria de gestionar infraestructures, la integració del transport, la gestió d’operadors o la planificació, entre d’altres accions, per coordinar millor els recursos, optimitzar l’ús de recursos públics, la qualitat i sostenibilitat. Finalment, la ciutadania també ha valorat positivament poder implementar més carregadors a la via pública per al vehicle elèctric i millorar l’aplicació MOU_T, entre d’altres.

Mostrar formulari de contacte