Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Andorra farà a partir d'aquest dilluns 8.000 tests d'anticossos al dia per saber quants residents han passat la COVID-19

Andorra farà a partir d'aquest dilluns 8.000 tests d'anticossos al dia per saber quants residents han passat la COVID-19

El cribratge poblacional inclou els treballadors fronterers, que hauran d'acudir a un dels onze punts habilitats al país
Test d'anticossos de la COVID-19 a Andorra (Foto: ANA)
03/05/2020 17:45

Els tests d'anticossos per detectar qui ha passat la COVID-19 es començaran a dur a terme aquest dilluns de forma massiva a Andorra, després que des de mitjans de setmana ja s'hagin fet més de 2.500 proves als col·lectius de sanitaris, cossos especials i voluntaris, i A les seves unitats de convivència. D'aquesta manera, es calcula que se'n podran practicar fins a 8.000 al dia entre els 59 punts de control que hi haurà repartits en onze àrees instal·lades arreu del país. Pel que fa als treballadors fronterers, que superen els 1.500, hauran d'acudir a la zona habilitada a Santa Coloma, dins la parròquia d'Andorra la Vella. Per tal d'organitzar l'operativa, s'ha mobilitzat més de 700 persones i s'han assignat hores convingudes a la ciutadania.

L'objectiu d'aquest cribratge poblacional, al qual s'han inscrit més de 60.000 persones i que tot i ser voluntari s'ha organitzat amb la voluntat d'arribar a la majoria dels residents, és conèixer de forma més acurada la situació epidemiològica del país i identificar i aïllar de manera precoç els casos amb infecció aguda per tal d'evitar la propagació del virus. D'aquesta manera, es podran "relaxar" les mesures de confinament entre les persones immunitzades i adoptar les mesures pertinents segons les necessitats de cada fase d'evolució de la pandèmia en aquest territori.

Des de l'executiu del Principat demanen que, preferiblement, la ciutadania vagi a fer-se la prova en vehicle, amb l'objectiu de facilitar al màxim el distanciament social. Tot i això, també s'ha habilitat una zona per a vianants i s'han previst unes unitats mòbils per facilitar-ne l'accés a les persones amb mobilitat reduïda. La idea és que en un període de deu dies es practiqui un primer test a la població. Aleshores, l'operativa s'aturarà durant quatre jornades consecutives per després reprendre la segona tanda de proves.

Ara per ara, el nombre global de casos de casos de COVID-19 detectats a Andorra des de l'inici de la pandèmia voreja els 750. Gairebé dues terceres parts d'aquests ja han superat la malaltia, amb la qual cosa des del govern del país asseguren que ja "s'ha passat el primer pic" de la corba d'infectats. En aquest període, però, s'han registrat poc més d'una quarantena de víctimes mortals relacionades amb el virus. Mentre, a l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell romanen ingressades prop d'una vintena de persones.

Reincorporació a la feina de gairebé 5.000 treballadors

La realització dels tests massius a la població coincidirà amb el retorn a la feina, aquest dilluns, d'uns 4.760 treballadors. Així, podran tornar a obrir les activitats vinculades al sector de la construcció, els tallers mecànics, l'ensenyament privat per mitjans i les que tenen a veure amb la fabricació d'alguns productes estratègics. A més, ho podran fer, comptant com a màxim amb la meitat de la seva plantilla de forma presencial, els despatxos de gestió, comptabilitat, assessorament empresarial, gestories, economistes i advocats.

D'altra banda, la població andorrana pot gaudir, des de mitjans del mes d'abril, d'una hora de lleure fora de casa per passejar o fer exercici amb un màxim de cinc persones que convisquin al mateix domicili i a una distància màxima de dos quilòmetres. Aquesta activitat està permesa en dies alterns i regulada amb uns horaris, segons si el número del portal de l'edifici és parell o senar o alternativament seguint un criteri alfabètic.

Així, s'estableix que de sis a nou del matí i de set a nou del vespre es pot sortir a fer activitat física. Mentre, la franja d'onze del matí a dues de la tarda queda reservada per a persones vulnerables i majors de setanta anys i la resta del dia, de nou a onze del matí i de dues a set de la tarda, és per passejar o comprar. En tots els casos, cal anar equipat amb mascaretes i mantenir una distància de seguretat de quatre metres amb les altres persones.

Mostrar formulari de contacte