Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Andorra i els Estats Units signen un nou conveni per continuar el programa d'intercanvi Fulbright

Andorra i els Estats Units signen un nou conveni per continuar el programa d'intercanvi Fulbright

Avui se celebra 15 anys d'aquesta iniciativa formativa
02/02/2015 17:42

El ministre d’Afers Exteriors d'Andorra en funcions, Gilbert Saboya, i l’ambaixador dels Estats Units a Andorra, James Costos, han signat aquest dilluns el nou Protocol d’entesa entre el Govern dels Estats Units d’Amèrica i el Govern d’Andorra sobre el programa d’intercanvi Fulbright. A l’acte també ha participat la ministra d’Educació i Joventut en funcions, Roser Suñé, i el ministre de Cultura en funcions, Albert Esteve.

El programa Fulbright celebra aquest any el seu 15è aniversari, mentre que la renovació és per al període 2015-2020. Saboya ha explicat que els15 anys de funcionament d’aquesta iniciativa “demostren clarament la solidesa i importància d’aquest programa”. Al mateix temps, ha destacat que Andorra i els Estats Units d’Amèrica comparteixen “la visió d’una societat on la llibertat i la igualtat d’oportunitats, la recompensa del talent i l’esforç troben en la defensa dels drets humans, la democràcia i l’imperi del dret els seus pilars més valuosos”.

El ministre d’Afers Exteriors en funcions s’ha volgut també referir a la imminent celebració del 20è aniversari de les relacions diplomàtiques entre els Estats Units d’Amèrica i Andorra, que es van establir el 21 de febrer del 1995. “Des de llavors han estat nombroses les iniciatives que se sumen a l’entorn d’aquesta idea de promoure i estrènyer els lligams al voltant d’aquests principis i valors”, ha assenyalat.

Oportunitats de formació

La ministra d’Educació i Joventut en funcions, Roser Suñé, ha fet un repàs dels 15 anys de funcionament del programa, que ha pogut oferir als estudiants d’Andorra l’oportunitat de cursar estudis de màster o doctorat als Estats Units d’Amèrica. En total ja s’han beneficiat d’aquest programa 12 estudiants que han cursat estudis de segon cicle de l’àmbit de l’educació, de les finances, dels afers internacionals, de l’enginyeria, de les arts i de la nutrició esportiva, entre d’altres.

A més, “al llarg dels anys hem pogut participar d’altres programes Fulbright com el Summer Fulbright American Studies Institutes i el programa Study of the US Institutes destinats a professionals de l’ensenyament secundari que dóna l’oportunitat a docents de segona ensenyança, formació professional, batxillerat i tècnics del ministeri encarregat de l’educació de seguir cursos intensiu de formació als Estats Units per millorar l’ensenyament i promoure l’intercanvi cultural i pedagògic”, ha explicat Suñé. En aquest programa han participat cinc docents.

Finalment, la beca Fulbright adreçada a becaris americans per fer d’Assistents de Conversa de llengua anglesa a l’Escola Andorrana de segona ensenyança, de batxillerat i de formació professional, ha portat a les aules 42 becaris que han participat activament en l’ensenyament de la llengua anglesa als alumnes de l’Escola Andorrana. En aquest sentit, ha recordat la importància del “valor afegit de la tasca que desenvolupen aquests lectors a les nostres aules”.

Més de 8.000 estudiants arreu el món

L’ambaixador James Costos ha agraït la tasca de tot l’equip de persones que ha contribuït a la consecució d’aquest nou protocol d’entesa per donar continuïtat al programa Fulbright durant els propers cinc anys. En aquesta mateixa línia, ha apuntat que cada any, 8.000 estudiants es beneficien arreu del món dels programes Fulbright.

Costos ha assegurat que aquest nou acord bilateral amb Andorra, amb el qual treballa “prop del ministeri d’Afers Exteriors”, se suma a altres treballs conjunts per millorar la seguretat mútua a través de la cooperació entre els organismes encarregats de fer complir la llei de tots dos països, i les millores en àmbits com el de l’exempció de visats, entre altres avenços aconseguits durant els darrers anys.

L’ambaixador ha assegurat que “enfortir els lligams culturals entre les dues nacions és important per a nosaltres” i ha precisat que els intercanvis Fulbright“ juguen un paper clau” en aquesta relació bilateral.

Mostrar formulari de contacte