Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Andorra i Espanya signen l'Acord sobre el trasllat de residus

Andorra i Espanya signen l'Acord sobre el trasllat de residus

El text reforça el grau de cooperació entre els dos països El nou instrument jurídic possibilita l'exportació de determinats residus al Principat, prioritzant criteris de proximitat geogràfica

Signatura Conveni Residus Andorra-Espanya 2011
Signatura Conveni Residus Andorra-Espanya 2011
30/11/2011 09:54

El ministre d’Afers Exteriors d'Andorra, Gilbert Saboya, i seva homòloga espanyola, Trinidad Jiménez, han signat aquest dimarts a Madrid l’Acord sobre el trasllat de residus, un text que reforça el grau de cooperació entre ambdós països i que, al mateix temps, estableix una reciprocitat més clara a l’hora de gestionar la circulació de deixalles en tots dos sentits.

L’acte de signatura ha tingut lloc al Palau de Viana, seu del ministeri espanyol d’Afers Exteriors i Cooperació, després d’uns mesos d’intenses reunions. El document inclou una clàusula d’aplicació immediata.

Saboya ha qualificat la ratificació del conveni de “molt bona notícia” i ha assenyalat que el text és “molt positiu per ambdós països”. L’acord estableix un nou marc per a l’exportació de residus originaris del Principat com, per exemple, els productes carnis o sanitaris. Una altra de les novetats és la possibilitat que les cendres procedents del CTRASA puguin ser exportades a Espanya.

El nou instrument jurídic també dóna llum verd a la importació d’Espanya cap al Principat de determinats residus, prioritzant criteris de proximitat geogràfica, que beneficiarien l'Alt Urgell i la Cerdanya. Segons indica Saboya, "es permetran sinèrgies importants entre algunes necessitats de les comarques veïnes i el fet d’aprofitar les capacitats de tractament i de valorització que ens donen les instal·lacions andorranes”.

Acord per quatre anys

El Govern del Principat va donar el vistiplau a la signatura de l’Acord sobre el trasllat de residus amb Espanya el passat 19 d’octubre, mentre que la validació del Govern espanyol va arribar el 18 de novembre. Un cop s’ha signat l’acord, tots dos estats mantindran un intercanvi d’informació permanent a fi d’optimitzar l’aplicació del nou marc de gestió. La durada de l’acord es manté per quatre anys, però Andorra i Espanya han acceptat que es pugui renovar tàcitament.

A l’acte de signatura han estat presents, per part andorrana, el director de Medi Ambient, Marc Rossell; la coordinadora d’Afers bilaterals i consulars, Maria Noguer; l’ambaixador d’Andorra a Espanya, Jaume Gaytán; i la primera secretària de l’Ambaixada, Maira López. Pel que fa a la delegació espanyola, també han participat en l'acte el director general de Relacions Econòmiques Internacionals, Eugenio Salarich; el director i el subdirector general de Política Exterior, Europa i Seguretat, Santiago Cabanas i Ramón Abaroa, respectivament; i el director general del Gabinet de la ministra Jiménez, Juan Sell.

En finalitzar el protocol de la signatura, la ministra d’Afers Exteriors i de Cooperació espanyola ha ofert un dinar a la delegació andorrana, durant el qual s’ha revisat l’agenda bilateral, destacant els aspectes relatius a les infraestructures i molt especialment la represa de les obres de la carretera N-145. També s’ha parlat de l’obertura de l’economia andorrana i de l’evolució de la reforma fiscal, que podria encetar les negociacions per establir un acord per evitar la doble imposició.

Mostrar formulari de contacte