Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Andorra i la Comissió Europea signen l'acord monetari

Andorra i la Comissió Europea signen l'acord monetari

El Principat podrà encunyar 2,3 milions d'euros andorrans el 2013 "S'obre una nova era en les relacions entre Andorra i la UE", proclama l'eurocomissari Rehn
Andorra - Acord Monetari UE
30/06/2011 14:00

El cap de Govern d'Andorra, Toni Martí, i l'eurocomissari d'Afers Econòmics, Olli Rehn, han signat aquest dijous a Brussel·les l'acord monetari que permetrà encunyar euros andorrans el 2013. Segons ha defensat Martí, amb aquest acord "es demostra un cop més que el poble i el Govern d'Andorra és conscient que té l'obligació de complir els seus compromisos internacionals", culminant vuit anys de negociacions amb Brussel·les. Martí ha advertit que "ara vindran altres reptes pel Principat" i ha demanat que s'afrontin amb la mateixa "transparència, honestedat i bona sintonia" que Andorra té avui amb la UE.

Per la seva banda, segons informa l'ACN, l'eurocomissari finlandès Ollin Rehn ha celebrat el document, que ha dit que "marca una etapa històrica en les relacions entre Andorra i la UE". Rehn ha felicitat el govern i el poble andorrà pels esforços que ha fet per tancar aquestes llargues negociacions.

El conveni obliga el Principat a assumir la legislació del sistema bancari europeu i lluitar contra el blanqueig de capitals i el frau i la falsificació de moneda. Com Mònaco o el Vaticà, Andorra podrà emetre inicialment, el 2013, 2,3 milions d'euros andorrans.

Martí, que s'ha entrevistat també amb l'eurocomissari de Mercat Interior i Serveis Financers, el francès Michel Barnier, i que aquesta tarda es reunirà amb el president del Consell Europeu, el democratacristià flamenc Herman Van Rompuy, ha volgut agraïr a la Comissió que en l'últim moment hagin pogut incloure dos punts que són importants "per clarificar alguns aspectes de la interpretació de l'acord". "Ara vindran altres reptes per a Andorra i si els fem amb la mateixa transparència, honestedat i bona sintonia que ara tenim amb la UE, el futur del nostre Estat dins d'un entorn, que ja decidirem, europeu, serà molt fructífer", ha assegurat el cap de govern veí.

L'abril del 2013, el Principat haurà de complir la normativa sobre bitllets i monedes i l'octubre del mateix any la que preveu controls contra la falsificació i el blanqueig de capitals. Posteriorment, l'abril del 2016, haurà d'haver fet seva la que regula la recollida d'informació estadística, i encara disposarà de dos anys més, fins al 2018, per acabar d'assumir la resta de la legislació bancària i financera de la UE.

El 80% dels nous euros andorrans (que s'emetran a partir d'un conveni amb la Fàbrica Nacional de Moneda y Timbre espanyola i amb la Monnaie francesa) s'hauran de posar en circulació i el 20% restant es podrà reservar per a edicions especials o de col·lecció de l'Estat.

L'acord sotmet Andorra al Tribunal de Justícia de la UE (en cas de litigi entre la part europea i la part andorrana per un incompliment de la legislació comunitària intervindrien els jutges de Luxemburg). I preveu assistència tècnica per part de la Comissió Europea, dels dos estats veïns, França i Espanya, i dels seus respectius bancs centrals.

Des de l'entrada en vigor de l'acord monetari, el govern andorrà té un any i mig per signar el conveni multilateral amb l'Organització Internacional de Comissió de Valors, una exigència que el G-20 també ha imposat a Luxemburg, Àustria, Suïssa o l'illa de Man.

El ministre andorrà d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, confia que l'acord monetari serveixi també per "apropar i enfortir la relació d'Andorra amb la UE amb un marc de cooperació i relació més sòlid i estable que el que hem tingut fins ara". A banda de la possibilitat d'acunyar euros, "que ha tingut molta publicitat", Saboya assegura que l'acord és important perquè "donarà més solidesa" al sector financer, "que és punter a Andorra i genera un percentatge molt important de riquesa, PIB i ocupació de molt alt valor afegit".

Mostrar formulari de contacte