Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Andorra limita l'activitat dels bars al servei a domicili i només permet obrir els restaurants al migdia i a la nit

Andorra limita l'activitat dels bars al servei a domicili i només permet obrir els restaurants al migdia i a la nit

Les restriccions s'apliquen al llarg dels propers deu dies, tenint en compte el repunt de positius de coronavirus detectat aquesta setmana al Principat. També s'apliquen noves restriccions en d'altres activitats
Roda de premsa d'Eric Jover i Joan Martínez Benazet (Foto: Govern d'Andorra)
08/10/2020 11:05

El Govern d'Andorra ha decidit limitar l'activitat dels bars al servei a domicili, des d'aquest dijous i fins al 18 d'octubre vinent, amb l'objectiu de fer front al repunt de casos de coronavirus detectats al Principat. D'aquesta manera, aquests establiments no podran oferir els seus serveis a l'interior del local ni tampoc a les terrasses. Mentrestant, els restaurants només podran obrir a les franges del migdia (12.00-16.00) i de vespre i nit (19.00-00.00). A més més, els propietaris hauran de dur a terme un registre individual dels clients i continua vigent la limitació de cinc persones per taula.

Des d'aquest dilluns dia 5, s'han diagnosticat 198 nous positius al país, els quals formen part dels 1.712 detectats en aquesta segona onada de la pandèmia. El ministre de Salut d'Andorra, Joan Martínez Benazet, assegura que han constatat que als bars és on s'està registrant un major increment de casos, perquè en moltes ocasions no es respecta la distància social ni l'obligatorietat de dur la mascareta. De fet, des de l'executiu s'ha posat en relleu que, de les 113 darreres inspeccions fet als establiments de restauració, el 50% han conclòs amb sancions que tenen a veure amb un incompliment de les mesures de seguretat.

Les autoritats sanitàries també han ordenat tancar els propers catorze dies l'Escola Andorrana de Segona Ensenyança d'Encamp, després de constatar un notable increment de casos en diverses aules i gràcies al cribratge que s'està impulsant al centre, segons informa l'Agència de Notícies d'Andorra. A més a més, des d'aquest dijous és obligatori dur mascareta en totes aquelles classes d'alumnes majors de 12 anys i continuarà sent-ho durant les activitats extraescolars.

Més de 800 casos actius

El nombre de positius a Andorra des de l'inici de la pandèmia ha estat de 2.568 persones, i 800 d'aquestes són casos actius ara mateix. Tot i aquestes dades, el nombre de recuperats també ascendeix i se situa en 1.715, mentre que les defuncions es mantenen estables. A l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell hi ha 27 pacients ingressats, dels quals 20 estan a planta i 7 a la Unitat de Cures Intensives (UCI), quatre d'ells sota ventilació mecànica. Es tracta de pacients d'edat avançada, entre els 61 i els 67 anys, que es troben en estat greu.

Martínez Benazet ha ressaltat que la incidència acumulada per cada 100.000 habitants "va augmentant" de manera considerable i aquest dimecres la xifra era d'1,8. Des del govern s'ha atribuït aquests nous casos, de manera ben explícita, a la "irresponsabilitat" d'alguns ciutadans, al comportament social i a les persones que se salten el confinament obligatori. El ministre adverteix que tenen constància "que hi ha hagut vulneracions en diverses ocasions, que probablement són la causa que tot el país estigui patint aquests increments de la taxa de reproducció i del nombre de casos".

Aturades les lligues esportives

Les limitacions també tenen incidència als centres sanitaris i a d'altres espais de lleure. Així, pel que fa a l'hospital, es mantindran les limitacions en les visites i s'aplicarà la fase 2 de contingència i, als centres sociosanitaris, s'anul·len les sortides dels usuaris, així com les visites de persones de l'exterior fins a la finalització del decret. Mentrestant, les reunions familiars i amb amics continuen amb la limitació de cinc persones. Als funerals, misses i vetlles caldrà un protocol establert; i als enterraments, batejos, comunions i casaments, continua la limitació de deu persones.

Pel que fa als comerços, la cabuda dels locals es limita a una persona per cada 4 m2. I als gimnasos s'anul·len les activitats dirigides, tret de les que comptin amb protocols específics, i s'obliga a portar la mascareta mentre es practiqui qualsevol activitat individual. Quant als actes culturals i esportius, tornen a veure reduïda la capacitat, que passarà a ser del 30%, i només es podran celebrar aquells esdeveniments que tinguin protocols específics. En aquest sentit, de moment han quedat aturades les lligues i competicions esportives, entre elles la Lliga nacional de futbol. Finalment, en l'àmbit laboral es recomana limitar la interacció social, extremar les mesures preventives i fomentar el teletreball.

D'altra banda, atès l'increment de la pressió sobre el sistema sanitari, s'ha decidit activar la fase 2 del pla de contingència, amb la qual cosa s'ha posat en funcionament una nova UCI per ubicar els pacients lliures de Covid-19, juntament amb la utilització de la planta d'oncologia per a casos positius. Les tasques que es duen a terme en aquest espai passaran a fer-se a l'antic hospital de dia, per la qual cosa hi haurà una "discreta reducció" d'aquelles exploracions programades que no són urgents.

Mostrar formulari de contacte