Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Andorra preveu tenir redactat l'any 2017 un Acord d'Associació amb la Unió Europea

Andorra preveu tenir redactat l'any 2017 un Acord d'Associació amb la Unió Europea

El document, que s'hauria de sotmetre a referèndum, establirà la relació en àmbits com ara mercaderies, serveis, capitals i quotes d'immigració. La negociació exclourà les polítiques fiscals i agràries i el tipus de l'Impost General

07/08/2015 10:20

El ministre d'Exteriors del govern d'Andorra, Gilbert Saboya, ha manifestat la possibilitat de tenir redactat un Acord d'Associació amb la Unió Europea (UE) l'any 2017. El marc institucional d'aquest acord inclou altres dos països, San Marino i Mònaco. Un cop redactat aquest marc institucional es treballaran uns acords sectorials que seran mercaderies, persones, serveis i capitals.

Saboya ha admès que l'acord sobre immigració serà el més sensible de la negociació, ja que Andorra demana un període transitori per mantenir les quotes d'immigració existents i després valorar la situació de cada país. Actualment Andorra té una quota del 5% l'any i l'objectiu és demostrar a la UE que aquesta és suficient, per a una població de 70.000 persones i en un país petit i amb una orografia complexa. El ministre ha remarcat que Mònaco i San Marino estaran d'acord amb ells en aquest aspecte.

Un cop redactat el marc institucional i els acords sectorials s'hauran d'acordar les polítiques que regiran l'Acord d'Associació amb la UE. El govern andorrà preveu que al llarg de l'any 2016 es puguin acabar de redactar els acords sectorials i les polítiques l'any 2017. Tot i això, Saboya ha declinat donar una data definitiva per a tenir l'Acord tancat. Un cop hi hagi l'Acord redactat, el govern consultarà el poble andorrà en un referèndum.

El ministre ha defensat els possibles beneficis del pacte pel que fa a la circulació de persones, estudiants i treballadors, i a l'obertura de nous mercats per a empreses andorranes.

Saboya ha aprofitat per explicar que dins d'aquest acord no hi entren ni les polítiques fiscals ni les agràries, dos dels punts que des de l'oposició critiquen, pel risc que en el futur puguin ser imposades des de la UE, tal com ja els passa als estats membres. Alhora, des del Govern asseguren que és fals que un Acord d'Associació pugui incrementar l'IGI (IVA) del país fins al 15% com s'ha dit des d'algun sector.

El ministre ha conclòs que les negociacions "portaran on sigui i després es decidirà si interessa o no". Tanmateix, ha afirmat que Andorra sense acord perd oportunitats, ja que tindrà els mateixos defectes i mancances però no tindrà els beneficis d'una major proximitat amb la UE.

Mostrar formulari de contacte