Andorra redueix a només dues persones les reunions en restaurants, a la feina o a les llars
El nou decret de mesures temporals també prohibeix la venda d'alcohol a les benzineres, a partir de les 9 del vespre, i obliga a fer teletreball en activitats que no requereixin presència física. El Principat té ara mateix més de 1.300 casos actius de coronavirus
El Consell de Ministres del Govern d'Andorra ha aprovat aquest dimecres un nou paquet de mesures temporals extraordinàries per lluitar contra la propagació del coronavirus. Unes mesures que han de permetre continuar rebaixant la taxa de reproducció, que avui se situa en 1,03. La voluntat també és la de reduir la pressió sobre el sistema sanitari i evitar-ne la saturació.
El cap de Govern, Xavier Espot, i el titular de Salut, Joan Martínez Benazet, han comparegut per explicar les accions que entraran en vigor; en alguns casos, a partir d’aquest dissabte 31 d’octubre; i en d'altres, el dilluns 2 de novembre. Així, a banda de les que ja estan en vigor per decrets anteriors, a partir de dissabte el màxim de persones que poden agrupar-se per taula als restaurants és de només dues, llevat que siguin un nucli convivent superior. Alhora, s’estableix que les reunions familiars o d’amics als domicilis (fora del nucli fix de convivència) queden reduïdes també a només dues persones. En ambdós casos s’elimina el topall màxim de cinc persones en els nuclis convivents.
També des d’aquest dissabte el nou decret prohibeix la venda de begudes alcohòliques a partir de les 21 hores a les benzineres. Alhora, pel que fa als gimnasos, es revisaran els protocols relatius a les activitats dirigides que es permeten dins de les instal·lacions.
A partir de dilluns, pel que als llocs de treball, es decreta l’obligatorietat de l’exercici del teletreball sempre i quan la tipologia de l’activitat no requereixi la presència física del professional. A més, les reunions presencials per motius professionals no poden superar tampoc les dues persones.
Finalment, Xavier Espot ha anunciat que es reforçaran les inspeccions als locals comercials per al compliment dels aforaments. Quant a les mesures a les escoles i activitats extraescolars, es manté tant l’activitat lectiva com les extraescolars, si bé l’ús de la mascareta és obligatori a totes les aules amb alumnes majors de 12 anys i totes les activitats extraescolars s’han de desenvolupar amb mascareta.
Segons afirma Espot, l’objectiu d'aquestes mesures encara més restrictives “és protegir la salut de les ciutadanes i els ciutadans” i alhora “evitar la saturació del sistema sanitari”. Tant el cap de Govern com el ministre han fet esment a "la importància d’extremar les mesures dictades" per les autoritats sanitàries: ús de la mascareta, distància interpersonal i higiene de mans, evitant alhora la interacció social.
Més de 500 positius nous els darrers dies
Pel que fa a l’actualització epidemiològica, el Govern informa que la xifra total de casos des de l’inici de la pandèmia de coronavirus SARS-CoV-2 al Principat és de 4.517 persones, cosa que significa que els darrers set dies n'hi ha hagut 500 més, tenint en compte que tot just la setmana passada es va superar els quatre mil. Del total, 3.660 corresponen a l'actual segona onada. El nombre de defuncions fins a la data és de 72.
Hi ha 1.302 casos actius: 33 persones resten ingressades a planta de l’Hospital Nostra Senyora Meritxell i 8 a l’UCI (7 dels quals requereixen ventilació mecànica). A la planta COVID-19 habilitada a la residència El Cedre hi ha 21 residents, tots del mateix centre sociosanitari.
Finalment, pel que fa a la població escolar, 44 aules estan sota vigilància activa –31 total i 13 parcial– i 23 en vigilància passiva.
Entra en vigor l’ajut al lloguer o a la hipoteca per als sectors més afectats
En un altre ordre de coses, després de la seva publicació al BOPA, aquest dijous entren en vigor els ajuts directes per als sectors més afectats pel decret de mesures addicionals del 8 d’octubre. Les ajudes poden demanar-se preferiblement a través del correu electrònic ajutslocals@govern.ad. En els casos en què sigui necessari el desplaçament al Servei de Tràmits, la cita prèvia és obligatòria a www.tramits.ad.
Els ajuts es podran demanar amb retroactivitat des de l’1 d’octubre en el cas de l’oci nocturn, els parcs infantils i les agències de viatges. Pel que fa a bars i cafeteries, es podrà demanar amb aplicació a partir del 8 d’octubre, moment que va entrar en vigor el decret que en restringeix l’activitat a només el servei a domicili.