Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Andorra renova l'acord per al tractament de residus de la Cerdanya

Andorra renova l'acord per al tractament de residus de la Cerdanya

La planta de la Comella seguirà rebent un màxim de 10.000 tones anuals generades a la comarca. Paral·lelament, el Principat exporta a territoris veïns un 70% dels residus que genera
Centre de Tractament de Residus d'Andorra, a la Comella
27/05/2021 10:55

El Govern d'Andorra ha aprovat aquest dimecres la renovació, per un any més, de l'autorització d'importació de residus municipals de la Cerdanya al Centre de Tractament de Residus (CTRASA), ubicat a la Comella. Tot seguint amb les autoritzacions aprovades des del 2017, s’aprova la importació d’un màxim de 10.000 tones per any de residus municipals no perillosos procedents d’un tractament mecànic de trituració.

La Cerdanya manté actualment aquest conveni amb Andorra per la situació de "saturació" que pateix el seu abocador comarcal de residus municipals i per la manca actual de capacitat tècnica ni d'instal·lacions necessàries per valoritzar energèticament els residus generats a la comarca, segons han explicat des de l'executiu andorrà. Això es deu a que la infraestructura cerdana no està dimensionada per a la gran quantitat de segons residents i de visitants. Això fa que, tot i que la població fixa no arriba als 20.000 habitants, en caps de setmana de màxima afluència s'arribi al voltant de 100.000 persones allotjades a la vall. A això s'hi afegeix el fet que molts segons residents no fan selecció dels residus, sinó que llencen en una sola bossa totes les restes de la seva estada, segons ha constatat els darrers anys l'Agència Catalana de Residus.

Aquesta col·laboració és recíproca, atès que, de la seva part, actualment Andorra exporta a territoris veïns prop del 70% dels residus generats al Principat.

La importació de residus de la Cerdanya s'emmarca en la conveniència d'aplicar "el principi de proximitat geogràfica, tenint en compte l'objectiu la destinació dels residus sigui l'eliminació i que es faci servir els mètodes i les tecnologies més adients per garantir un nivell elevat de protecció de la salut humana i del medi ambient", segons ha explicat el Govern d'Andorra. La planta de la Comella compleix amb els criteris de valorització energètica establerts en la directiva del Parlament Europeu i del Consell d'Europa.

Mostrar formulari de contacte