Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Andorra suma 844 casos de COVID-19 des de l'inici de la pandèmia, una seixantena dels quals segueixen actius

Andorra suma 844 casos de COVID-19 des de l'inici de la pandèmia, una seixantena dels quals segueixen actius

Les PCR posteriors als tests d’anticossos han permès detectar 77 afectats de la malaltia. Es compten 733 persones recuperades i 51 defuncions

Hospital de Nostra Senyora de Meritxell (Foto: ACN)
Hospital de Nostra Senyora de Meritxell (Foto: ACN)
02/06/2020 20:25

El ministre de Salut d'Andorra, Joan Martínez Benazet, ha explicat que les proves PCR que s’han fet a totes aquelles persones que, després del resultat preliminar del test d’anticossos, han estat derivades al seu metge referent, han detectat 77 positius de coronavirus SARS-CoV-2. D’aquests, 58 es van diagnosticar en la primera volta de les proves massives (30 dels quals ja s’han recuperat) i 19 en la segona (2 dels quals ja s’han recuperat).

En aquest sentit, Martínez Benazet ha destacat que aquests resultats s’han de sumar a les xifres pròpies del seguiment habitual que ja feien les autoritats sanitàries abans de l’estudi poblacional d’anticossos. Així doncs, actualment s’acumulen 844 casos totals de COVID-19 a Andorra, 60 dels quals romanen actius en aquests moments. D’aquests, 7 estan ingressats a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell (tots ells a planta). Es compten 733 persones recuperades i 51 defuncions.

Desglossant aquestes dades, dels 844 casos totals, 767 són els diagnosticats abans de l’estudi d’anticossos poblacional i 77 han estat diagnosticats amb les proves PCR posteriors a l’estudi. Al seu torn, 15 dels 60 casos actius de la COVID-19 són fruit del diagnòstic clínic al marge de l’estudi, mentre que la resta, 45, es corresponen a les PCR post-estudi. Finalment, dels 733 recuperats, 701 es registren per diagnòstic clínic i 32 per les PCR realitzades després dels tests poblacionals.

Evolució positiva

El titular de Salut ha emfatitzat que “l’evolució epidemiològica segueix sent molt bona quant als casos actius en comparació amb els recuperats”. I ha afegit: “Això no vol dir que no quedi virus, tal com hem detectat en el doble cribratge poblacional, però sí que vol dir que la transmissió ha anat disminuint i ha permès fer les excepcions progressivament”. De fet, Joan Martínez Benazet ha assenyalat que la taxa de reproducció de la malaltia (R0) “es manté al voltant de 0”.

No obstant això, el ministre ha recordat que s’han de seguir les mesures de prudència i prevenció per evitar contagis de coronavirus, com ara la utilització de mascaretes o el distanciament interpersonal. Martínez Benazet ha afirmat que la “tornada a la normalitat” s’ha dut a terme amb civisme, fonamentalment, “amb un ús massiu de mascaretes”. A més, el responsable de la cartera de Salut s’ha referit a la rebuda de visitants al Pas de la Casa al llarg del cap de setmana i ha afirmat que aquests “han seguit les nostres pautes col·laborant amb el control de la pandèmia”.

Avancen els protocols de desconfinament als centres sociosanitaris

D’altra banda, Joan Martínez Benazet ha afirmat que s’està avançant en el treball dels protocols pel desconfinament dels centres sociosanitaris del país. El ministre ha apuntat que les mesures “s’estan valorant amb molta cautela perquè és un dels llocs que ens preocupa més”. Benazet ha especificat que “s’estan fent uns protocols ajustats entre el Ministeri d’Afers Socials, Habitatge i Joventut i el Ministeri de Salut, també tenint en compte la situació epidemiològica dels residents i visitants”. “Molt aviat podrem començar a fer excepcions al confinament d’aquestes persones, que necessiten retornar a la seva normalitat i veure’s amb les seves famílies”, ha remarcat.

Mostrar formulari de contacte